Κυριακή, Αύγουστος 18, 2019
Greek English German
Τετάρτη, 29 Δεκέμβριος 2010 09:52

Berliner DDR Motorrad Museum: Κλασικά ανατολικογερμανικά

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(17 ψήφοι)

Το Βερολίνο είναι ένας ούτως ή άλλως ενδιαφέρον προορισμός, από τους πιο φημισμένους στην Ευρώπη. Έχει καλλιεργήσει με τον καλύτερο τρόπο την τουριστική βιομηχανία και έχει αξιοποιήσει οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο ιστορικό γεγονός στο έπακρο. Μέσα σε αυτήν την τουριστική υπερσυγκέντρωση και θεματολογία που αναπτύσσεται σε 170 διαφορετικά μουσεία, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και μια γωνία για την μοτοσυκλέτα. Αυτή βρίσκεται στο ανατολικό Βερολίνο και είναι αφιερωμένη στην δίτροχη παραγωγή...

...της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Το μουσείο ονομάζεται Berliner DDR Motorrad Museum και αναπτύσσεται σε 1.000τμ εκθεσιακού χώρου. Τα εκθέματα είναι άριστα συντηρημένα και η παρουσίαση γίνεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο ρετρό περιβάλλον.

Περίοπτη θέση κατέχουν τα MZ που έγραψαν την δικιά τους πολύ μεγάλη ιστορία τόσο αγωνιστικά όσο και σχεδιαστικά. Είναι οι μοτοσυκλέτες θρύλοι που έγιναν συνώνυμες με την παραγωγή της Ανατολικής Γερμανίας, δεν έμοιαζαν με τίποτα άλλο που κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή, τράβηξαν τον δικό τους δρόμο και μέχρι ενός σημείου δικαιώθηκαν. Στα 40 χρόνια ζωής της αντολικογερμανικής παραγωγής μοτοσυκλέτων, εκτός από τις MZ που έλαβαν την μερίδα του λέοντος, πολύ καλή απήχηση στο αγοραστικό κοινό είχαν οι Simson, DKW, IFA, IWL και οι I wanna be BMW, EMW. Οι μοτοσυκλέτες αυτές πάντα ήταν φθηνότερες από εκείνες του δυτικού κόσμου, δεν αποτελούσαν τεχνολογικά επιτεύγματα, είχαν και κάποια προβληματάκια αξιοπιστίας, αλλά ήταν έντιμες. Ήξερες τι αγόραζες και ότι έπρεπε να ασχολείσαι μαζί τους. Αν το έκανες αυτό θα σε συντρόφευαν για όλη σου την ζωή.

Μέσα στα 150 εκθέματα υπάρχουν όλες σχεδόν οι πολιτικές εκδόσεις, αλλά και κάποιες ειδικές όπως αστυνομικές, κινηματογραφικές (υπάρχει το scooter που οδηγούσε η Agnes Kraus) και επετειακές.

Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό αλλά άριστα διαμορφωμένο μουσείο που σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορείς να έρθεις σε επαφή με μια δίτροχη Γερμανία που δεν θα ξαναέρθει.

Το φωτογραφικό υλικό, οι πληροφορίες και η ιδέα για το συγκεκριμένο άρθρο δόθηκαν από τον γρήγορο και εκκολαπτόμενο κλασικό Γιώργο Χατζηπατέρα. Ευχαριστούμε θερμά…

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 06 Ιούνιος 2011 21:06
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.