Κυριακή, Μάιος 19, 2019
Greek English German
Δευτέρα, 18 Οκτώβριος 2010 14:56

Μοτοδιαβαίνοντας το ιταλικό κέντρο. Μέρος 4ο: Norcia - Camerino

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(25 ψήφοι)

Mε προορισμό τον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού, πορευτήκαμε να ανακαλύψουμε τα μυστικά της τρούφας, στην πατρίδα της την Norcia. Πρόκειται για μια καταπράσινη, ορεινή περιοχή όπου όλοι οι κάτοικοι τον Δεκέμβριο που ξεκινάει το μάζεμα της τρούφας ξεχύνονται με έναν σκύλο ή ένα γουρούνι παράμασχαλα να ανακαλύψουν το μαύρο πολύτιμο μανιτάρι. Δε νομίζω να υπάρχει άλλη πόλη στον κόσμο που να έχει τόση μεγάλη σχέση με τα φαγώσιμα όσο η Norcia. Με του που περνάς την πύλη της πόλης, όλα μυρίζουν τυρί , καπνισμένο κρέας και...

τρούφα. Τα εννιά στα δέκα μαγαζιά είναι μπακάλικα και το βλέπεις ξεκάθαρα ότι όποιος έχει πάει εκεί, έχει πάει για να φάει. Τόσο πολλά μπούτια αγριογούρουνου κρεμασμένα και τόσα πολλά κεφάλια τυρί αμολημένα στο δρόμο είναι σπάνιο να συναντήσεις αλλού. Μπακάληδες με άσπρες ποδιές πηγαινοέρχονται όλη την ώρα, ακόμη και την Κυριακή. Λες και δεν βγάζουν τις άσπρες ποδιές ποτέ. Φεύγοντας από την Norcia δεν είσαι μόνο χορτάτος αλλά και μυρωδάτος. Έχεις την αίσθηση ότι για κανα δυο ημέρες κουβαλάς επάνω σου την τυροκολώνια της πόλης.

Το τοπίο στο εθνικό πάρκο της περιοχής είναι εκπληκτικό με αποκορύφωμα το Monti Sibillini. Πρόκειται για ένα οροπέδιο με 16χλμ. μήκος και 4χλμ. πλάτος χωρίς ούτε ένα δέντρο, ούτε ένα στύλο, ούτε μία εδαφική ανωμαλία ή κάποιο λοφάκι για να κρυφτεί ένας σκύλος. Το απόλυτο επίπεδο στα 2.000μ. υψόμετρο. Η περιοχή είναι τόσο επιβλητική που κατά των μεσαίωνα θεωρούσαν ότι ήταν ο τόπος διαμονής για μάγισσες και δαίμονες. Σήμερα είναι ο απόλυτος προορισμός για campers και parapente. Το ανακαλύψαμε τυχαία και με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι οδηγεί σε σάστισμα με ταυτόχρονο κρέμασμα σαγονιού.

Μετά την περιοχή της Norcia το ταξίδι για το καράβι της Ancona περιλάμβανε μία διανυκτέρευση που είχαμε αποφασίσει να την κάνουμε σε ένα καλό αγροτουριστικό κατάλυμα χωρίς να μας νοιάζει αν χρειαστεί να δώσουμε και το κάτι παραπάνω. Το βρήκαμε στο Camerino ενθουσιαστήκαμε και μείναμε. Το κόστος 50€ τη βραδιά! Μας εντυπωσίασε το γεγονός μάλιστα ότι εκεί, στο πουθενά που βρισκόταν ο συγκεκριμένος ξενώνας, οι καλύτεροι πελάτες του ήταν Έλληνες φοιτητές φαρμακευτικής από το Camerino. Γευτήκαμε για τελευταία φορά ένα μοσχαράκι με τρούφα και ανεβήκαμε στο καράβι.

Οι δεκαπέντε ημέρες κύλησαν σα νερό σε περιοχές μακρινές από θαλασσινά νερά όπως ελληνικά συνηθίζουμε τα καλοκαίρια. Το ταξίδι είχε και τα δεν του αλλά τα μεν ήταν συντριπτικά περισσότερα. Το συμπέρασμα: η Ούμπρια και η Τοσκάνη είναι ο παράδεισος για οδηγό-διακοπές!

ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΑ

- Στην Ιταλία διανύσαμε 2.650χλμ. χωρίς ούτε ένα μέτρο autostrada.


- Αν στο δρόμο σου συναντάς ποδηλάτες σημαίνει ότι και η διαδρομή είναι πολύ καλή και ο προορισμός σπουδαίος. Απεναντίας αν κάνεις καμία ώρα συναντήσεις ποδηλάτη είναι σίγουρο ότι έχεις πάρει λάθος δρόμο.


- Τα ντοκιμαντέρ για την φύση στην Ιταλία τα γυρίζει το 3ο Rai και όχι το 3ο Reih. Αν δεν μιλάει καλά Ιταλικά ο άλλος…


- Τα pici είναι τα τοπικά ζυμαρικά της Τοσκάνης, κάτι σαν τα μακαρόνια που χρησιμοποιούμε στο παστίτσιο αλλά χωρίς τρύπες.


- Ένα μικρό βαζάκι τρούφας στην Ελλάδα κοστίζει 22€. Στην Ιταλία 7€.


- Η βενζίνη στην γειτονική μας χώρα κυμαίνεται από 1,18€ έως 1,35€/lt. Τα δικά μας τα ξέρετε...


- Κάποια Gps έχουν παρατεταμένη εμμονή να σε πηγαίνουν από χωματόδρομους.


- Τρείς ώρες ύπνου Assisi ισοδυναμούν με μία εβδομάδα ύπνου Θεσσαλονίκης. Άλλωστε η θέση της επιλέχθηκε λόγω του κλίματος και όχι εξαιτίας στρατιωτικών αιτιών.

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 22 Ιούνιος 2011 13:32
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.