Παρασκευή, Σεπτέμβριος 21, 2018
Greek English German
Τρίτη, 12 Οκτώβριος 2010 13:13

Δίτροχα ρεκόρ και κατορθώματα

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(29 ψήφοι)

Ποτέ μου δεν υπήρξα αριθμολάτρης και θιασώτης των ρεκόρς. Δεν με ένοιαζε ούτε ποιος έχει το μεγαλύτερο μουστάκι στον κόσμο, ούτε το μικρότερο κεφάλι, ούτε ποιος κολύμπησε ένα μήνα μαζί με καρχαρίες, ούτε ποιος έφαγε τα περισσότερα λουκάνικα στην λιγότερη ώρα. Θεωρούσα όλους αυτούς που προσπαθούν για ένα τέτοιο ρεκόρ ιδιαίτερα ανούσιους, ρηχούς, περίεργους και χαμηλού επιπέδου τύπους. Λέω θεωρούσα γιατί άλλαξα γνώμη. Άλλαξα γνώμη διαβάζοντας για μερικά από τα ρεκόρ που σχετίζονται με μοτοσυκλέτα και τα νούμερα που πραγματικά με τρόμαξαν και με εντυπωσίασαν. Μπορεί τελικά...

...να φταίει το γεγονός ότι δεν γνωρίζω τι σημαίνει μεγάλο μουστάκι, μικρό κεφάλι, κολύμπι με καρχαρία και ένα hot dog το δευτερόλεπτο και να αδικώ πραγματικά την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων, που πιθανώς δεν είναι και τόσο ρηχοί. Επειδή όμως δεν έχω σκοπό ούτε μουστάκι να αφήσω, ούτε να πλακωθώ στα λουκάνικα για να καταλάβω τη δυσκολία του εγχειρήματος, θα σας αναφέρω μερικά ρεκόρ μοτοσυκλέτας, πουι, λίγο πολύ,  μπόρεσα να συνειδητοποιήσω και ήταν αυτά που με έκαναν να αναθεωρήσω τις απόψεις μου για την λέξη ρεκόρ.


Το ρεκόρ μεγαλύτερης διάρκειας ταξιδιού χωρίς στάση για ξεκούραση (τα πιο πέτσινα οπίσθια δηλαδή) ανήκει στους Ιταλούς Naumi και Cilliani. Με μια Yamaha FZ 750, διένυσαν σε 560 ώρες μονοκοπανιάς 30.370χλμ. Το ρεκόρ σημειώθηκε στην Ιταλία από τις 16 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 1986. Στάση επιτρεπόταν μόνο για ανεφοδιασμό, οπότε όλες οι ενέργειες αλλαγής οδηγού, σωματικής ελάφρυνσης και προμήθειας εφοδίων, γινόταν στα 4 λεπτά περίπου που διαρκούσε το φουλάρισμα.

Επίσης πέτσινα οπίσθια πρέπει να διαθέτουν και οι Dwight και Kikpatrick που πραγματοποίησαν το Coast to Coast στην Αμερική σε μόλις 74 ώρες. Το εγχείρημα λαμβάνει ακόμη πιο ηρωϊκή μορφή αν σκεφθεί κανείς ότι δεν το κατάφεραν με κάποιο BMW K1200LT, αλλά με ένα Honda 400 Four. Για την ιστορία το μήκος της διαδρομής που διένυσαν είναι 4.740 χλμ, ξεκίνησαν από Νέα Υόρκη και κατέληξαν στο Σαν Φρανσίσκο.

Αντίθετα ο Emilio Scotto που διαθέτει το ρεκόρ μεγαλύτερου ταξιδιού με την ίδια μοτοσυκλέτα, χρησιμοποίησε μια Honda Goldwing. Σε 10 χρόνια, επισκέφθηκε 279 χώρες και κάλυψε (κρατηθείτε…) 735.000χλμ (μην πει ξανά κανείς τίποτα για τα Honda!).

Το παρακάτω ρεκόρ μπορεί και να έχει καταρριφθεί σήμερα (γιατί μάλλον με αυτονομία έχει να κάνει), αλλά όπως και να το δει κάποιος δεν μπορεί να αμφιβάλει ότι πρόκειται για άθλο και ρεκόρ. Αφορά την σούζα με την μεγαλύτερη (;;;) απόσταση. Πραγματοποιήθηκε με Honda XR 500, στην πίστα Taladega από τον βασιλιά της σούζας Doug Domocos. Η απόσταση που κάλυψε στον ένα τροχό ήταν 234 χλμ και προσγείωσε τον μπροστινό τροχό όταν τελείωσε κάθε ίχνος βενζίνης στο ρεζερβουάρ.

Μένοντας στις σούζες να αναφέρουμε ότι το ρεκόρ ταχύτερης σούζας το κατέχει ο Dave Rogers με μια σούζα στα 254χλμ/ώρα, ενώ της πολυπληθέστερης ανήκει σε 13 γενναίους που χώρεσαν επάνω σε ένα Honda Cb.


Στον τομέα των ακροβατικών ρεκόρ χώρεσαν 46 άτομα σε ένα ακόμη Cb 1100 (πολλές εμφανίσεις στα ρεκόρ το Cb) και διένυσαν απόσταση 1.700 μέτρων, 36 άτομα κατάφεραν μια ανθρώπινη πυραμίδα πάνω σε 8 μοτοσυκλέτες για 350 μέτρα και 201 άτομα κρεμάστηκαν σε 10 σταθερές μοτοσυκλέτες.

Το υψηλότερο άλμα (High Air Jump) ανήκει στο Ronnie Renne που κατάφερε να φθάσει στα 19,8 μέτρα, ενώ ο δικός μας Robin Madison κατέχει το ρεκόρ μακρύτερης προσγείωσης (Long Air Jump) που είναι τα 96,60 μέτρα. Ο Madison είναι αυτός που κατάφερε άλμα 86μέτρων πάνω από τον Ισθμό της Κορίνθου.


Ένα από τα σημαντικότερα ρεκόρ είναι αυτό της μέγιστης ταχύτητας δίτροχου οχήματος σε σχέση με την διάρκεια διατήρησής της. Ο Donald Vesco κατάφερε το 1978 οδηγώντας μια Kawasaki ιδιοκατασκευή με δύο κινήτηρες των 1.000cc, να κινηθεί στο Boneville Salt Flats για πέντε λεπτά με μέση ωριαία ταχύτητα 512,73 χλμ/ώρα.


Αυτά τα εντυπωσιακά μου άνοιξαν την όρεξη και λέω να δοκιμάσω κι εγώ την τύχη μου στις μπύρες…Βάλε 10 για ζέσταμα!

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 20 Μάιος 2011 18:25
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.