Τρίτη, Ιούνιος 18, 2019
Greek English German
Δευτέρα, 02 Αύγουστος 2010 11:10

Θάσος: Ένα σεντούκι γεμάτο εκπλήξεις στο Βόρειο Αιγαίο

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(58 ψήφοι)

Κάθε προορισμός συνήθως έχει δύο όψεις να παρουσιάσει στον επισκέπτη. Την φανερή ή αλλιώς γρήγορη και την κρυφή ή αλλιώς καμουφλαρισμένη. Η γρήγορη είναι αυτή που αποκαλύπτεται μέσα από φαρδύς δρόμους και ακολουθώντας πολλές μεγάλες ταμπέλες που δείχνουν προς κέντρο. Η καμουφλαρισμένη είναι αυτή που βρίσκεται συνήθως στα σοκάκια και τις μοναχικές ταμπέλες (ταμπέλες που τις συναντάς μόνες τους και στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο μια φορά). Όλα τα παραπάνω πιστεύω ότι είναι κατανοητά, οπότε μπορώ να σας εξηγήσω γιατί δεν ισχύουν...

... για την Θάσο. Πρόκειται για ένα νησί με δύο πρόσωπα, αλλά με μια μόνο όψη. Σε όποιο θέμα και αν αναλογιστεί κάποιος που έχει επισκεφθεί το νησί της Μακεδονίας, πάντα θα υπάρχει κάτι το δισυπόστατο, όπως για παράδειγμα οι οικισμοί είναι παραθαλάσσιοι και γραφικοί ορεινοί (οι ορεινοί έχουν το όνομα τους και οι παραθαλάσσιοι ονομάζονται ως Σκάλα του κάθε ορεινού), το φαγητό είναι κατσικάκι και χταπόδι λιαστό (δεν υπάρχει κατσίκι στην θαλάσσια ζώνη όπως δεν υπάρχει χταπόδι στην ορεινή), το τοπίο στην μισή Θάσο είναι με πεύκα μέχρι μέσα την θάλασσα και στην άλλη μισή (άντε λιγότερο από την μισή) κυριαρχεί η πέτρα, ο βράχος και τα ελαιόδεντρα, υπάρχει ο καμπύλος παραλιακός δρόμος που κάνει κλειστό κύκλο και οι κάθετοι σε αυτόν δρόμοι που ουσιαστικά είναι αδιέξοδες ευθείες σε κάποιον οικισμό. Η όψη όμως είναι μία και είναι αυτή της απροκάλυπτα φανερής ομορφιάς της φύσης. Ένας τόπος πραγματικά όμορφος αλλά και φυσικά πλούσιος. Η εικόνα του πεύκου πάνω στην αμμουδερή παραλία ήταν κάτι που πάντα με εντυπωσίαζε και για κάποιο λόγο το έχω κατατάξει μέσα μου ως το σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού. Εκεί που το καταγάλανο συναντά το καταπράσινο με τον πιο υγιή και φυσικό τρόπο (όχι με αφρικανικούς φοίνικες σε παραθαλάσσια τεχνητά γκαζονόπαρκα), εκεί που το θεόρατα πλατάνια σκεπάζουν κάθε πέτρινη πλατεία (όχι με ομπρέλες σε συντριβανάτα τσιμεντοαπλώματα), εκεί που σταματάει να υπάρχει κίνηση αυτοκινήτων, εκεί θέλω να παρκάρω κάθε φορά την μοτοσυκλέτα μου.


Στην Θάσο έκανα το λάθος και πήγα με το Κ1200. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της είναι γεγονός ότι δεν κάνει για χωματόδρομο και στο συγκεκριμένο νησί όλα ξεκινούν με άσφαλτο αλλά τελειώνουν με χώμα. Άλλες φορές σε μικρές αποστάσεις και άλλες σε μικρότερες, όμως πάντα υπάρχει χώμα. Το νησί είναι ιδανικό για ελαφριά on-offs που με ευκολία μπορούν να φτάσουν σε κάθε άκρη του. Όχι ότι με τα street θα υπάρχει πρόβλημα καθώς μιλάμε για βατά χώματα, αλλά πάντα στο τέλος λίγο περπάτημα θα υπάρχει. Μπορεί αν το θέλει κάποιος να απολαύσει και πολύ περπάτημα αφού υπάρχουν καταπληκτικές περπατησιές με καλύτερη αυτή από τον Θεολόγο προς τις Αλυκές και τον Παράδεισο (δηλαδή από το δυτικό προς το ανατολικό τμήμα) που σε 6 ώρες διασχίζεις ένα μέρος από το ορεινό κομμάτι και καταλήγεις σε σπάνιες θάλασσες.


Οι παραλίες είναι πολλές και για όλα τα γούστα. Η ομορφιά τους θεωρώ ότι ξεπερνάει αυτή των ακτών της Χαλκιδικής με χρώματα που δεν συναντάς εύκολα και νερά πραγματικά κρυστάλλινα. Ταβερνάκια και καντίνες με αυθεντικούς ανθρώπους όπως ο Νίκος ή ο Λεωνίδας, υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σκάσιμο του κύματος, χωρίς όμως να ενοχλούν και να πνίγουν το φυσικό τοπίο. Το πιο ιδιαίτερο υδάτινο αξιοθέατο για εμάς αλλά και για πολλούς ακόμη περιπατητές ήταν η Γκιόλα. Μια φυσική πισίνα μέσα σε βράχο, με βάθος νερού περί τα 4 μέτρα, κλειστή από παντού με πέτρα, που δίνει δυνατότητα για βουτιές από ύψη μέχρι 5 μέτρα. Το νερό είναι θαλασσινό και έχεις την εντύπωση ότι πρέπει να δημιουργήθηκε από κάποιον μετεωρίτη. Θα μπορούσες να πεις ότι μοιάζει με τις διάφορες βάθρες, αλλά αυτή βρίσκεται στην θάλασσα, δίπλα στο γαλάζιο του Αιγαίου.


Η Θάσος δεν είναι ακριβό νησί στις αποδείξεις. Οι τιμές φαγητού και διαμονής είναι μακράν χαμηλότερες από ότι τουριστικό έχουμε επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια. Μείναμε σε εξαιρετικό ξενώνα μέσα στο δάσος στο Καζαβίτι, με δωμάτιο 30τμ και πληρώσαμε σε full season περίοδο 35 ευρώ. Γευτήκαμε ορεινά και παραθαλάσσια γεύματα με αρκετές ποσότητες αλκοόλ και δεν πληρώσαμε σε κανένα πάνω από 60 ευρώ για 4 άτομα. Αποφύγαμε βέβαια την πολύ τουριστική περιοχή γύρω από τα Λιμενάρια που οι τιμοκατάλογοι αποκτούν μεγαλύτερο βάρος και είναι περισσότερο στολισμένοι.


Η Θάσος για μας είναι ένα σεντούκι στο Βόρειο Αιγαίο γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις. Από το φημισμένο Θασίτικο κρασί μέχρι την Γκιόλα και από τους ανθρώπους της μέχρι το μάρμαρό της και τα παλιά λατομεία, έχει πολλά να ανακαλύψεις. Όλα μαζί δημιουργούν έναν φυσικό θησαυρό που κατά την άποψη μας τον κατατάσσουν στους ιδανικούς προορισμούς μοτοσυκλετιστικών διακοπών….

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 02 Αύγουστος 2010 19:17
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.