Τρίτη, Ιούνιος 18, 2019
Greek English German
Τρίτη, 15 Σεπτέμβριος 2015 00:00

Design της δεκαετίας του 1930

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(30 ψήφοι)

Design και μοτοσυκλέτα έχουν την δική τους κοινή ιστορία. Σχεδιαστές προσλήφθηκαν στις μεγάλες εταιρείες παραγωγής δίτροχων κατασκευών, από τα πρώτα κιόλας χρόνια την δεύτερη δεκαετία του περασμένου αιώνα. Αντικείμενο της εργασίας τους ήταν το προφανές, η αισθητική βελτίωση δηλαδή των κατασκευών που δημιουργούσαν οι μηχανικοί των εταιρειών. Στην μεγάλη μοτοσυκλετιστική ιστορία υπήρξαν αντικειμενικά όμορφες δημιουργίες, κάποιες αμφισβητούμενες και μερικά εκτρώματα που μόνο σχεδιαστικό ταλέντο...

... δεν πρέπει να είχαν οι δημιουργοί τους. Θεωρώ ότι η αισθητική είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την λειτουργικότητα αλλά και το πρακτικό αποτέλεσμα του συνόλου, οπότε και το δίτροχο που αποτελεί την αιτία γραφής αυτού του κειμένου, κατατάσσεται στην κατηγορία των αντικειμενικά όμορφων.

Αποτελεί δημιούργημα του O.Ray Courtney το 1936, βασίζεται σε μια Henderson του 1930 και η ονομασία της είναι ΙΕ Ray Courtney. Νομίζω δεν χρειάζεται να αναφέρω πόσο σπάνια είναι, απλά μόνο ότι ο ιδιοκτήτης της Frank Westfall είναι πολύ περήφανος που το συγκεκριμένο δίτροχο εντάσσεται στην συλλογή του.


Η μοτοσυκλέτα έκανε την εμφάνισή της κατά την διάρκεια κλασσικής εκδήλωσης στο Rhinebeck Grand National Meet κοντά στη Νέα Υόρκη. Πολλά στόματα άνοιξαν, βιβλία βγήκανε στην φορά και ειδικοί κληθήκαν μέχρι να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται.  Το συμπέρασμα (αλλά όχι με βεβαιότητα) είναι ότι κάτω από την αριστοτεχνική κάλυψη του μαύρου κουστουμιού βρίσκεται μια τετρακύλινδρη Henderson. Αλλά και Henderson να μην είναι το σίγουρο είναι ότι το αισθητικό αποτέλεσμα δικαιώνει τον δημιουργό, ικανοποιεί σίγουρα τον τυχερό ιδιοκτήτη και χαροποιεί όλους εμάς που απλά την κοιτάμε….

Πηγή: http://www.knucklebusterinc.com/

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 15 Σεπτέμβριος 2015 20:34
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.