Παρασκευή, 09 Ιούλιος 2010 20:16

Πόσες ανεμοστροβιλιές αντέχει ο άνθρωπος;

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(15 ψήφοι)

Ο τρόπος αντιμετώπισης κάποιων αντιπροσωπειών πολλές φορές δεν μπορεί να λέγεται τρόπος. Είναι αυτό που λένε, πες τι έχεις να πεις και μην το στολίζεις με διάφορα, γιατί η επιχειρηματολογία, απλά, δεν σου πάει. Το να δημιουργείς ανεμοστρόβιλους μια ηλιόλουστη μέρα όπως και να το κάνουμε είναι λάθος. Αυτές δεν είναι κουβέντες κάποιου θυμωμένου ή παρεξηγημένου καταναλωτή, αλλά κάποιου θετικά σκεπτόμενου λάτρη της μοτοσυκλέτας που έτυχε να συμμετάσχει...

...σε έναν διάλογο ας πούμε διαπραγμάτευσης, προκειμένου να αποκτήσει ένα νέο μοντέλο. Έναν διάλογο που γέμισε ερωτηματικά τον εγκέφαλό μου σχετικά με το που ζω και ποιους συναναστρέφομαι, πώς αντιλαμνάνομαι εγώ τα δίτροχα δρώμενα και πώς ένας τρανός επαγγελματίας, γιατί δεν καταλαβαίνω τι μου γίνεται και γιατί καταλαβαίνουν όλοι οι άλλοι. Για να μην φιλοσοφώ όμως κουραστικά, θα προσπαθήσω να  μεταφέρω τον διάλογο που οδήγησε την ταπεινή μου σκέψη σε αδιέξοδο.

- Καλησπέρα. Θα ήθελα να αντικαταστήσω το super model μηχανάκι μου με το tourist model… το καινούριο.
- Καλησπέρα. Άριστη επιλογή και ίσως η καλύτερη εποχή για να το κάνετε αυτό καθώς η κρίση να ξέρετε δημιουργεί προσφορές και ευκαιρίες….Μπλα μπλα μπλα περί κρίσης και οικονομικής κατάστασης, από όπου συνειδητοποιείς ότι τελικά η αγορά του tourist model δεν είναι απλά μια συνηθισμένη αγορά μηχανής, αλλά μια επένδυση με εξασφαλισμένη απόδοση!
- Το ξέρω το μηχανάκι και πάντα ήμουν οπαδός της συγκεκριμένης ομάδας. Απλά επειδή υπάρχει και η ανταλλαγή στην μέση θα ήθελα να γνωρίζω τα οικονομικά δεδομένα της πράξης. Καταλαβαίνω ότι εν καιρώ μειωμένων πωλήσεων και με ανταλλαγή δεν μπορώ να ζητώ εκπτώσεις και παράλογα πράγματα, οπότε θεωρώ την τιμή του καινούριου ως φιξαρισμένη και θα ήθελα να ξέρω την τιμή που θα υπολογίσετε το super model μου.

1η αναπάντεχη ανεμοστροβιλιά
- Βεβαίως. Ξέρετε όμως φαντάζομαι ότι το super model ήταν η μεγαλύτερη εμπορική αποτυχία της ομάδος μας, οπότε τα πράγματα είναι λίγο, για να μην πω πολύ, δύσκολα.
-Δεν το γνωρίζω ότι το super model ήταν το μαύρο πρόβατο της ομάδος αλλά για να το λέτε έτσι θα είναι. Βέβαια πρέπει να είστε πολύ δυνατοί στην πώληση καθώς από ότι γνωρίζω πουλήσατε αρκετά super model. Φίλος μου έχει το ίδιο μηχανάκι αγορασμένο από εσάς που του το είχατε εκθιάσει ως το καλύτερο δίτροχο δημιούργημα.
-Οι πωλήσεις πάντα έχουν και λίγο υπερβολή. Δεν γίνεται αλλοιώς. Και για να σας πω και την αλήθεια δεν πουλήσαμε σχεδόν τίποτα από την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Τέλος πάντων... έχετε την άδεια να δούμε τι μοντέλο είναι;
-Βεβαίως. Εγώ το πήρα καινούριο τον 10ο του 2008 και μέχρι σήμερα έχω κάνει 9.000χλμ.
-Εντάξει…αυτό δεν λέει τίποτα. Μισό λεπτό να χτυπήσω τον αριθμό πλαισίου να σας πώ.
-Μα τον χτύπησα και είναι παραγωγής τον 4ο του 2008.

2η αναπάντεχη ανεμοστροβιλιά

-Μμμμμμ…τττςςς….εμένα τα επίσημα στοιχεία της ομάδας μου δίνουν ότι είναι μοντέλο 2006!

-Μα δεν είναι δυνατόν. Το super model κυκλοφόρησε από το 2007 έως το 2008.
-Κι όμως. Το δικό σας μπορεί να είναι προπαραγωγής. Γιατί το αποκλείετε; Το πήρατε από το δικό μας κατάστημα;
-Όχι. Εκείνη την εποχή βρισκόμουν στο εξωτερικό και το αγόρασα από εκεί καινούριο.

3η αναπάντεχη ανεμοστροβιλιά
-Τότε θα γνωρίζετε ότι τα μηχανάκια που έρχονται από το εξωτερικό χάνουν σχεδόν το 15% της αξίας τους με το που έρχονται στην Ελλάδα.
-Όχι. Ομολογώ ότι ούτε αυτό το ήξερα. Θεωρώ ότι τα ίδια μηχανάκια έρχονται στην Ελλάδα, πηγαίνουν στην Ουγκάντα και οπουδήποτε αλλού!
-Τα μηχανάκια ίδια είναι…οι παροχές δεν είναι ίδιες. Η διαφορά οφείλεται κυρίως στην οδική βοήθεια που παρέχει η ελληνική ομάδα και δεν το κάνει καμία άλλη.
-Μα καλά πλάκα μου κάνετε…Χάνει το καινούριο μηχανάκι που έχει εγγύηση 3 χρόνια, επειδή δεν έχει οδική βοήθεια; Να το δούμε όμως και αλλοιώς. Μια οδική βοήθεια τριών χρόνων κοστίζει 180ευρώ. Το 15% του super model είναι 2.000 ευρώ, τι θέλετε να μου πείτε;

4η αναπάντεχη ανεμοστροβιλιά
-Εντάξει δεν είναι μόνο αυτό, είναι και το κύρος που έχουμε ως ελληνική ομάδα. Άλλο Ελλάδα, άλλο όλα τα άλλα.
-Μα το αγόρασα μέσα από το εργοστάσιο που τα φτιάχνει.
-Είναι άλλο για τον Έλληνα!
-Τέλος πάντων πείτε μου την διαφορά λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά που ξέρετε κι εγώ δεν ξέρω, αλλά πλέον και ούτε θέλω να μάθω.
-Μάλιστα. Βλέπω ότι έχετε πάρα πολλά extra επάνω. Τα μανίσια πράγματα τα έχετε;
-Βεβαίως τα έχω. Τα πράγματα που βλέπετε τα φόρεσα με το που αγόρασα την μηχανή.

5η ανεμοστροβολιά
-Αυτό ξέρετε είναι μειονέκτημα.
-Ποιο είναι μειονέκτημα; Να έχει προίκα η νύφη;
-Ακριβώς. Το θέσατε πολύ σωστά. Εμείς το κορίτσι το θέλουμε γυμνό…όπως το γέννησε η μάνα του!
-Μα τι λέτε τώρα; Το δύσκολο είναι να έχει προίκα, όχι να μην έχει. Και στο κάτω κάτω της γραφής το ντυμένο γυμνό γίνεται, το γυμνό ντυμένο δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχουν τα ρούχα.
-Έχετε χιούμορ. Μου αρέσει που μιλάμε με παρομοιώσεις (;;;;)! Κοιτάξτε να δείτε. Τα extra δεν προσδίδουν καμία παραπάνω αξία στην μηχανή καθώς δημιουργούν επιφύλαξη στον πιθανό αγοραστή. Σου λέει ο άλλος ότι, για να τα βάλει όλα αυτά επάνω, κάποιο κουσούρι πάει να κρύψει. Και να σας το πω και αλλοιώς να το καταλάβετε. Αν εσείς βάζατε τούρμπο επάνω στο μηχανάκι σας ο επόμενος αγοραστής έπρεπε να σας το πληρώσει;
-Μα δεν έβαλα τούρμπο. Ζελατίνα, τιμόνι, βαλίτσες και μια σέλα της προκοπής έβαλα. Οποιοσδήποτε το αγοράσει θα τα βάλει. Αν είχα βάλει τούρμπο το καταλαβαίνω θα έπρεπε να βρω το κατάλληλο αγοραστή.

6η ανεμοστροβιλιά
-Ακούστε τι θα κάνουμε. Θα αφήσετε μόνο την ζελατίνα επάνω και τα υπόλοιπα θα βάλετε τα γνήσια. Θα μου δώσετε τα extra σε ένα πακέτο και αν πουλήσω το μηχανάκι σας σε κάποιον που τα θέλει και τα πληρώσει, θα υπολογίσουμε συν... 200 ευρώ ας πούμε. Τα οποία βέβαια θα τα πάρετε με την μορφή παροχής από εμάς…service, κάποιο κράνος αν χρειάζεστε ή οτιδήποτε άλλο.
-Συγνώμη αλλά πρώτη φορά το ακούω αυτό. Θα σας δώσω τα πράγματα κι αν τα πουλήσετε…ok…αν δεν τα πουλήσετε τα κρατάτε! Δεν είναι λίγο άδικο; Για να μην πω για την τιμή που καινούρια κόστισαν πάνω από 1.500ευρώ. Προτιμώ να τα κρατήσω εγώ και θα δω τι μπορώ να κάνω.
-Αυτό δεν γίνεται. Η μοτοσυκλέτα θα φαίνεται ταλαιπωρημένη από το βάλε βγάλε τα πράγματα. Πρέπει να έχω τα πειστήρια για να εξηγήσω στον άνθρωπο που θα την αγοράσει.
-Κοιτάξτε να δείτε. Δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κάποιος να την αγοράσει. Άλλωστε πρόκειται για το χειρότερο μηχανάκι της ομάδας, την μεγαλύτερη εμπορική αποτυχία, είναι μοντέλο προπαραγωγής, δεν είναι ελληνικό, δεν έχει οδική βοήθεια, είναι ταλαιπωρημένο εξαιτίας των αξεσουάρ…θα σας φέρω σε δύσκολη θέση και δεν το θέλω.
-Όπως νομίζετε. Αν πάντως αλλάξετε γνώμη, εμείς εδώ είμαστε.


Μετά από όλη αυτή την κουβέντα εκτίμησα ακόμη περισσότερο την θέση και την στάση του αντιπροσώπου που είχα επισκεφθεί πρώτο, ο οποίος μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι η περίοδος είναι δύσκολή και δεν μπορεί να εκταμιεύσει ένα τόσο μεγάλο ποσό, για να αγοράσει το super model μου. Στην αρχή μου είχε φανεί ανεμοστροβιλιά, αλλά τώρα μάλλον με δροσερό αεράκι μου μοιάζει.


Ο παραπάνω διάλογος μπορεί να είναι λίγο υπερβολικός, μπορεί όμως και να μην είναι. Οποιαδήποτε ομοιότητα άλλωστε με πρόσωπα και καταστάσεις…είναι φανταστική πραγματικότητα!

Πόσες ανεμοστροβολιές να αντέξει ο άνθρωπος; Η σωστή απάντηση είναι...γύρω στις 6!

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 09 Ιούλιος 2010 20:40