Πέμπτη, Απρίλιος 25, 2019
Greek English German
Τρίτη, 25 Μάιος 2010 13:14

Vintage Motor Cycle Club

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(49 ψήφοι)

Ήταν στις 28 Απριλίου 1946, όταν μια ομάδα 38 ατόμων με πάθος για τις μοτοσυκλέτες, συγκεντρώθηκε στο Lounge Cafe του Guildford και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ανοικτό club για τους θαυμαστές παλαιότερων χρονολογικά μοτοσυκλετών. Συνεννοηθήκαν απλά, κατέγραψαν την ίδια ημέρα τι θέλουν, στοχοποίησαν τον λόγο ύπαρξης τους και έφτιαξαν μια κλασική, αποκλειστικά μοτοσυκλετιστική, παρέα. Έτσι ακριβώς ξεκίνησε η πρώτη λέσχη κλασικής μοτοσυκλέτας και πρωτοκαθορίστηκε η έννοια

της δίτροχης κλασικής ύπαρξης. Ως κλασικές μοτοσυκλέτες ορίστηκαν αυτές που είχαν κατασκευαστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 1930 και το κλασικό club ονομάστηκε Vintage Motor Cycle Club (VMCC).  Η πλειοψηφία αυτών που παρακολούθησαν  την πρώτη συνάντηση το 1946, είχαν οδηγήσει εκεί τις επισήμως (πλέον) κλασικές μηχανές τους, παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες και για μεγάλες αποστάσεις. Το γεγονός έγινε πρωτοσέλιδο στον τύπο, η τοπική κοινωνία αγκάλιασε την κίνηση, ενώ η αστυνομία έδωσε το παρών διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των κλασικών.  Εμπνευστής, υποκινητής και οργανωτής, ήταν ο δημοσιογράφος Titch Allen που ανέλαβε και πρώτος πρόεδρος του Club.

Σήμερα τα μέλη ανέρχονται στα 16.000 περίπου και πρόκειται όχι μόνο για την παλαιότερη λέσχη κλασικών, αλλά και την πιο δραστήρια. Το πρόγραμμα αφορά δράσεις σε εβδομαδιαία βάση και η συμμετοχή των μελών είναι αξιοσημείωτα υψηλή. Υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα για κάθε είδος αγώνα που διοργανώνεται (ταχύτητας, sprint, ανάβασης λόφου, enduro, περιήγηση αντοχής, κ.λπ.), ενώ η γενικότερη διάρθρωση  της λέσχης έχει γίνει με σχεδόν επαγγελματική ευλάβεια. Υπάρχουν διάσπαρτα σε ολόκληρη την Μεγάλη Βρετανία 80 παραρτήματα, τα οποία επιφορτίζονται με την διοργάνωση των εκδηλώσεων που  μέσα σε ένα έτος ξεπερνούν (κρατηθείτε…) τις 1.200!!! Σήμερα για να είσαι μέλος της VMCC δεν χρειάζεται να κατέχεις μοτοσυκλέτα παλαιότερη των 25 ετών (με την ευκαιρία γιατί στην Ελλάδα το αντίστοιχο όριο είναι 32;), απλά να σου αρέσουν τα κλασικά και να βρίσκεις ενδιαφέρουσα την ενασχόληση μαζί τους.

Το VMCC είναι παγκοσμίως γνωστό και αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στην διαφύλαξη της ιστορίας των κλασικών, αλλά και στην διαφήμιση της κλασικής δίτροχης συμβίωσης. Δυστυχώς όμως από τον περασμένο Μάρτιο είναι φτωχότερο καθώς ο Charles Titch Allen έφυγε από την ζωή. Οι ιδέες του όμως και το κυριότερο το δημιούργημα που εμπνεύστηκε και υλοποίησε, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να πρωτοπορεί και να πρωτοτυπεί.

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 20 Μάιος 2011 18:07
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτήν την κατηγορία: « Argo riders New York, New York »