Κυριακή, Ιούλιος 05, 2020
Greek English German
Τρίτη, 20 Απρίλιος 2010 11:27

Εικόνες ενός διαφορετικού Ολύμπου

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(33 ψήφοι)

Ορειβασία και μοτοσυκλέτα έχουν πολλά κοινά. Μπορείς να τα δεις μέσα στο κλεινόν άστυ, αλλά οι πραγματικοί χώροι τους βρίσκονται στην φύση και τα άγρια βουνά. Χρειάζονται και τα δύο ειδικό εξοπλισμό. Ανεβάζουν την ανδρεναλίνη στα κόκκινα. Αν πέσεις, υπάρχει πρόβλημα. Όταν βρέχει, βρέχεσαι. Το έτερον ήμισυ...καταπονείται και συνήθως γκρινιάζει. Σε αγωνιστικό επίπεδο η χρονομέτρηση κρίνει τον νικητή.

Αυτές οι ομοιότητες και αρκετές ακόμη, πιστεύω ότι οδηγούν  τον δίτροχο Κωνσταντίνο Κάνταρο όταν δεν καβαλάει το Funduro του, να ψάχνει αντοχές και εσώψυχα σε κορυφές και βράχια. Τελευταία προσπάθειά του αυτή της κατάκτησης της κορυφής του Ολύμπου. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου και λόγω καιρικών συνθηκών δυστυχώς, δεν στέφθηκε με επιτυχία. Η κατάκτηση του Μύτικα για όποιον ενδιαφέρεται, όταν δεν μιλάμε για καλοκαίρι, θέλει δύο ημέρες. Ο λόγος είναι ότι την δεύτερη ημέρα πρέπει να ξεκινήσεις από το καταφύγιο ιδιαίτερα νωρίς (4 το πρωί είναι μια καλή ώρα) προκειμένου το χιόνι να είναι σκληρό και παγωμένο και να μην έχεις κάποια περιπέτεια με χιονοστιβάδες.

Ο Κωνσταντίνος ξεκίνησε από το ΚΕΟΑΧ (το Ολύμπιο χιονοδρομικό του στρατού) στα 1.730 μέτρα και μετά από 5ωρη πορεία αποκλειστικά μέσα σε χιόνια, έφτασε στο καταφύγιο του Αγίου Αντωνίου στα 2.830 μέτρα. Ενώ όλα πήγαιναν καλά και ήταν προγραμματισμένη η αναχώρησή του προς Μύτικα για τις 4.30 πρωινή στις 2 άρχισε ισχυρότατη χιονόπτωση με πολύ δυνατό αέρα, που δεν επέτρεψε την συνέχεια της προσπάθειας. Ο Μύτικας από τον Άγιο Αντώνιο είναι 3 ώρες πορεία περίπου, ανάλογα με τις συνθήκες. Παρ' όλα αυτά η προσπάθεια μετράει και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και δεύτερη φορά.

Ένας βασικός λόγος που γράφονται όλα αυτά είναι το φωτογραφικό υλικό που μας έστειλε, με εικόνες που εμείς οι κοινοί δίτροχοι δύσκολα θα αντικρύσουμε. Αποδεδειγμένα, λοιπόν, μοτοσυκλέτα και ορειβασία έχουν ακόμη ένα κοινό. Την φωτογραφία…

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 20 Απρίλιος 2010 18:57
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.