Κυριακή, Ιούλιος 05, 2020
Greek English German
Πέμπτη, 08 Απρίλιος 2010 16:53

Τriumph ετών 20 ή ...108;

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(51 ψήφοι)

Παρά το γεγονός ότι η Triumph γεννήθηκε επισήμως το 1902, σήμερα, εν έτει 2010, γιορτάζει τα 20 χρόνια της. Σαν κυρία που κρύβει αδιάκριτα και χωρίς τακτ τα χρόνια της, θα σβήσει τα 20 κεράκια της σε ένα μεγαλοπρεπές party τον Σεπτέμβριο. Τι έγινε όμως; Σε τόσο χάλια επίπεδο βρίσκονται τα μαθηματικά στην Αγγλία; Υπολογίζουν διαφορετικά τον χρόνο; Όταν οδηγάς δεξιά το 108 ισούται με το 20; Σε καμία περίπτωση…Οι Εγγλέζοι όπως και στην περίπτωση διατήρησης της λίρας τους εκτός ζώνης ευρώ, ξέρουν τι κάνουν. Δεν απαρνούνται τα 108 χρόνια

ιστορίας μιας εκ των μεγαλυτέρων βιομηχανικών μονάδων τους, απλά ερμηνεύουν για λόγους marketing φαντάζομαι, λίγο διαφορετικά την ηλικία της Triumph Motorcycles.

Τα ιστορικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων της αποδίδουν το χρυσό μετάλλιο της μεγαλύτερης βρετανικής παραγωγής μοτοσυκλετών τα τελευταία χρόνια. Μετά την πτώχευση της συνεταιριστικής Triumph το 1983 και την παύση της παραγωγής για 7 χρόνια, το 1990 δηλαδή (νάτα τα 20 κεράκια σε σχέση με το 2010), ξαναεμφανίστηκαν οι συμπαθείς Εγγλέζες στο σαλόνι της Κολωνίας. Είχε προηγηθεί βέβαια η αγορά των δικαιωμάτων του ονόματος από την Bloor Holding, εταιρεία αποκλειστικής ιδιοκτησίας του ευφυέστατου επιχειρηματία John Bloor. Στην φάση της αναγέννησης της είχαν παρουσιαστεί 6 μοντέλα που κατάφεραν να βρουν 2.000 αγοραστές, ενώ σήμερα ενηλικιωμένη πλέον, διαθέτει γκάμα 17 μοντέλων και πωλήσεις που αγγίζουν τις 50.000 ετησίως με επίσημες αντιπροσωπείες σε 33 χώρες.

Με νέο εργοστάσιο στο Hinckley και παραγωγή σε Leicestershire και Ταϊλάνδη, είναι όσο και να σας φαίνεται περίεργο η ταχύτερα αναπτυσσόμενη φίρμα μοτοσικλετών στον κόσμο. Η παραγωγή των 50.000 μοτοσυκλετών ετησίως, εκτός των άλλων, την καθιστά σήμερα μεγαλύτερη και από κάθε βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία στη χώρα. Η καινοτομία και το πάθος που γέννησε την ιστορική Bonneville του 1960, υπάρχει και σήμερα στο ευρύ φάσμα μοτοσυκλέτων παραγωγής της, καθώς δημιουργεί μοτοσυκλέτες για όλα τα γούστα και ποικιλόμορφους αναβάτες. Μεταξύ των άλλων ξεχωρίζουν η εντυπωσιακή και υπερβολική Rocket III με τα 2,3 λίτρα της, η διαχρονική και για πολλούς σύγχρονο σήμα κατατεθέν της εταιρείας το Speed Triple και το ποιοτικά ισχυρό Daytona 675.

Οι πειραματισμοί της νέας Triumph τελείωσαν νωρίς. Κάποια εγγλέζικα όνειρα θερινής νυκτός για μοτοσυκλέτες υψηλού τουρισμού (Trophy’s) και γρήγορα τετρακύλινδρα (ΤΤ 600), εγκαταλείφθηκαν γρήγορα, όπως γρήγορα κινείται και πράττει η νέα εταιρεία. Ακολουθώντας τα ξεχορταριασμένα μονοπάτια της παλαιάς Triumph που ήταν η Bonneville και  οι τρικύλινδροι κινητήρες, τερμάτισε τους πειραματισμούς, σταθεροποίησε άποψη (μεγάλα cruisers για Αμερική, ευέλικτα ελαφριά τρικύλινδρα για όλο τον κόσμο και σύγχρονα ρετρό για τους λάτρεις του παλιού) και διαμόρφωσε χαρακτήρα. Η επανεμπλοκή της σε αγώνες κυρίως Βρετανικών πρωταθλημάτων έφερε επιτυχίες και κύρος, κυρίως για την Daytona 675.

Σήμερα απασχολεί 1200 άτομα και έχει γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Σουηδία και τη Benelux, καθώς και ένα μεγάλο δίκτυο ανεξάρτητων διανομέων. Το 20ο party γενεθλίων είναι προγραμματισμένο για τις 18 Σεπτεμβρίου 2010. Ζωντανές μουσικές, μπύρες, επιδείξεις stunt, παρουσιάσεις ρούχων και μοτοσυκλετών, test drives και γενικότερα ένα πλούσιο και γεμάτο πρόγραμμα θεωρήστε τα δεδομένα. Αυτό όμως που πραγματικά πιστεύουμε ότι αξίζει να βρεθεί κάποιος εκεί την συγκεκριμένη ημέρα,  είναι η δυνατότητα επίσκεψης στο εργοστάσιο, που θα έχει διάπλατα ανοικτές τις πόρτες του στο κοινό. Τα λεγόμενα μεγάλα ή VIP factory tours τα συνηθίζει η Triumph τα τελευταία χρόνια (γίνονται 1 ή 2 τον χρόνο), θεωρούμε όμως ότι το συγκεκριμένο λόγω του επετειακού χαρακτήρα της ημέρας θα είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, οργανωμένο και περιεκτικό.

Η εικοσάχρονη Triumph, σας και μας, περιμένει!

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 20 Μάιος 2011 17:42
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.