Δευτέρα, Ιούλιος 06, 2020
Greek English German
Τετάρτη, 31 Μάρτιος 2010 22:26

Το αφρικανικό δράμα και η περιπέτεια μιας ζωής

Αρθρογράφος: Στέφανος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(7 ψήφοι)

Ξέρετε πολύ καλά ότι σε αυτήν εδώ την σελίδα δεν δημοσιεύουμε ποτέ δελτία τύπου. Θα κάνουμε όμως την εξαίρεση αυτή τη φορά και τον λόγο θα τον καταλάβετε, στο τέλος του άρθρου...

"Η ανθρωπιστική οργάνωση Riders for Health και η Yamaha ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια από κοινού εκστρατεία με την ονομασία «Ride for Life – Οδήγησε για τη Ζωή». Η εκστρατεία θα στηρίξει ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της υγείας στην Αφρική, παρέχοντάς τους

αξιόπιστα μέσα μεταφοράς για να φέρουν σε πέρας την πολύτιμη εργασία τους στις δυσπρόσιτες και απομονωμένες κοινότητες της Αφρικανικής ηπείρου. Μια ομάδα που αποτελείται από βετεράνους αγωνιζόμενους του Dakar, δημοσιογράφους και πέντε επιλεγμένους συμμετέχοντες, θα παραλάβει ένα στόλο από μοτοσυκλέτες Yamaha Super Tenere μαζί με υποστηρικτικά οχήματα και θα μεταβεί από το Παρίσι στη Λισσαβόνα με κατάληξη το Μαρόκο. Στο τέλος της διαδρομής η Yamaha και οι συνεργάτες της θα δωρίσουν στην οργάνωση Riders for Health πέντε μοτοσυκλέτες Super Tenere καθώς και ένα υποστηρικτικό πακέτο που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα ανταλλακτικά με τα οποία θα διασφαλίζεται η συντήρηση και η καλή λειτουργία των μοτοσυκλετών στις δύσκολες συνθήκες της Αφρικανικής ηπείρου για 3 τουλάχιστον χρόνια. Οι άνθρωποι της οργάνωσης επέλεξαν να δωρίσουν τις πέντε Super Tenere στην ανατολική επαρχία της Ζάμπια. Με τις μοτοσυκλετές Super Tenere θα βελτιωθεί σημαντικά η υγειονομική περίθαλψη στις δυσπρόσιτες αγροτικές κοινότητες και η αποτελεσματική διάγνωση του ιού HIV/AIDS και άλλων ασθενειών. Σήμερα η οργάνωση Riders for Health διαθέτει πέντε οδηγούς οι οποίοι μεταφέρουν με μοτοσυκλέτες τα αιματολογικά δείγματα. Για το 2010, οι επαγγελματίες οδηγοί- μεταφορείς θα αυξηθούν κατά πέντε ενώ οι νοσοκόμοι θα αυξηθούν κατά 15 παρέχοντας έτσι πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη στον τοπικό πληθυσμό.
Η εκστρατεία «Οδήγησε για τη Ζωή» θα ξεκινήσει από το Παρίσι, στις 4 Μαΐου 2010 όπου θρυλικοί αγωνιζόμενοι του Yamaha Dakar θα δώσουν το εναρκτήριο λάκτισμα. Αυτοί θα οδηγήσουν τις Super Tenere σε μια διαδρομή μέχρι τη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας διασχίζοντας πόλεις όπως η Τουλούζη και η Μαδρίτη, ενώ από τη Λισσαβόνα και μετά θα αναλάβουν κάποιοι ιδιαίτερα τυχεροί και προνομιούχοι αναβάτες. Οι αναβάτες αυτοί μαζί με τον Helder Rodriguez -4ος στο ράλι Dakar το 2010- θα οδηγήσουν τις Super Tenere από την πορτογαλική πρωτεύουσα μέχρι τις ακτές της Βορείου Αφρικής. Διασχίζοντας την εξαιρετικής ομορφιάς, απόκρημνη οροσειρά του Άτλαντα θα φτάσουν στον τελικό προορισμό της εκστρατείας, την εξωτική πόλη του Μαρακές.
Στις 17 Μαΐου του 2010, η Yamaha θα δωρίσει 5 μοτοσυκλέτες Super Tenere στην ανθρωπιστική οργάνωση Riders for Health. Ο Arno Sunnotel Δ/ντης κλάδου δικύκλου της Yamaha Motor Europe δήλωσε: «Η Yamaha είναι περήφανη που υποστηρίζει το ανεκτίμητο έργο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Riders for Health. Ελπίζουμε ότι οι μοτοσυκλέτες μας θα συνεισφέρουν σε εκατοντάδες ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα απαραίτητα για την υγεία τους».

Riders for Health

Η ανθρωπιστική οργάνωση Riders for Health εξασφαλίζει στους γιατρούς και νοσοκόμους στην Αφρική οχήματα που δεν θα τους εγκαταλείψουν ποτέ ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Το να εκπαιδεύεις τους νοσοκόμους να οδηγούν με ασφάλεια και να μπορούν να ελέγχουν καθημερινά το όχημά τους σημαίνει ότι μπορούν να παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες κοινότητες. Τα προγράμματα τους για τακτική συντήρηση των οχημάτων από ειδικευμένους τεχνικούς δημιουργούν μια πρακτική και βιώσιμη προσέγγιση στην υγειονομική περίθαλψη στην Αφρική. Ο Andrea Coleman, Διευθύνων Σύμβουλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Riders for Health, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Yamaha Ευρώπης βοηθάει την δουλειά μας στην Αφρική. Είναι ένα ακόμη λαμπρό παράδειγμα του πόσο η
μοτοσυκλετιστική κοινότητα βοηθάει έναν από τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους πληθυσμούς της γης, εξασφαλίζοντάς τους πρόσβαση στη βασική υγειονομική περίθαλψη, κάτι που για τον αναπτυγμένο κόσμο θεωρείται δεδομένο. Οι μοτοσυκλέτες αυτές θα κάνουν την διαφορά στην δουλειά μας στην Ζάμπια και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες σε όλους όσους βοήθησαν να γίνει αυτό πραγματικότητα»."
Εδώ θα βρείτε τις λεπτομέρειες για την περιπέτεια μιας ζωής που πιθανόν να σας περιμένει...

Μια γνώμη

Θα σας αναφέρω ένα περιστατικό εξ' αφορμής της πρωτοβουλίας. Πριν λίγο καιρό βρέθηκα με τους Landon Van Soest και Jeremy Levine, σκηνοθέτη και παραγωγό αντίστοιχα του ντοκιμαντέρ  ‘Good Fortune’, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το ντοκιμαντέρ τους καταγράφει το πως καταφτάνει η βοήθεια των δυτικών στην ...κακόμοιρη Αφρική. Αντιγράφω από τα λόγια τους.

«Ακούμε συνέχεια για συναυλίες του Bono λ.χ ή άλλων γνωστών καλλιτεχνών οι οποίοι στο πλαίσιο του ΟΗΕ ή κάποιων οργανώσεων όπως ας πούμε η Action Aid μαζεύουν χρήματα για τους φτωχούς. Υπάρχει, όμως, αντίκτυπο στη ζωή αυτών των ανθρώπων από τη βοήθεια που στέλνουμε άμεσα ή έμμεσα ή μήπως όχι απλά δεν υπάρχει βοήθεια αλλά υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες σε αυτούς; Στο ντοκιμαντέρ μας οι ντόπιοι βλέπουν από τη μια τον ΟΗΕ να ρίχνει σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κένυας με τις μπουλντόζες τα σπίτια τους χάμω και να θέλει ν’ ανοικοδομήσει μπλοκ κατοικιών χωρίς κανένα σεβασμό στην παράδοσή τους, ενώ κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην περίπτωση ενός επενδυτή που έβαλε 25 εκ. δολάρια για να κάνει υποδομές, έργα που όμως δεν έχουν την έγκριση της τοπικής κοινωνίας».
Το αίσθημα για τους κινηματογραφιστές είναι ξεκάθαρο. Αυτά και άλλα πολλά λόγια τους οδηγούσαν σ' ένα συμπέρασμα. Ξέπλυμα ευθυνών, τύψεων και πολλά λεφτά χαμένα σε διεφθαρμένες κυβερνήσεις. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας για την εμπλοκή των δυτικών στην Αφρική. Έχουμε σημάδια πως το 'Riders for Health' δεν ανήκει σ' αυτή την κατηγορία. Μακάρι να συνεχίσει βοηθώντας έτσι τους ανθρώπους, όπως μακάρι ν' ανοίξουμε και εμείς τα μάτια μας και να δούμε την πραγματικότητα...

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 31 Μάρτιος 2010 22:53
Στέφανος

Στέφανος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.