Κυριακή, Ιούλιος 05, 2020
Greek English German
Πέμπτη, 11 Φεβρουάριος 2010 15:32

Billy Joel: Κλασικά δίτροχος ο piano man

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(53 ψήφοι)

Όλοι γνωρίζουμε τον Billy Joel σαν τον piano man για το σπουδαίο rock'n roll παίξιμό του, αλλά πόσοι γνωρίζουν ότι ο mister piano είναι και ένας hardcore οπαδός της κλασικής μοτοσυκλέτας; Φανατικός συλλέκτης που έχει επενδύσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό προκειμένου να γεμίσει το μεγάλο γκαράζ του με δίτροχες ιστορικές κυρίες. Μοτοσυκλέτες μουσειακές, διασκευασμένες ή αναπαλαιωμένες καλύτερες από όταν ήταν καινούριες, που κάνουν την συλλογή του...

...μοναδική.

Πολλοί καλλιτέχνες του Hollywood και του MTV δηλώνουν λάτρεις της δίτροχης φιλοσοφίας και κουλτούρας αλλά μόνο για την φωτογράφηση σε κάποιο περιοδικό, με ατσαλάκωτο γιακά και ανεμίζουσα χαίτη. Η μοτοσυκλέτα για τους περισσότερους αποτελεί ένα ακόμη μέσο διαφορετικής προβολής και διαμόρφωσης ανατρεπτικού image profile. Ο Joel όμως δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, αν μπορείς να πεις ότι τελικά υπάρχει δίτροχη καλλιτεχνική άποψη και κατηγορία. Απέχει σημαντικά από την γυαλιστερή παρουσία των George Clooney και Brad Pitt. Είναι ένας χομπίστας που περνάει σημαντικό τμήμα του ελεύθερου χρόνου του με τους χοντρούς μηχανικούς του πάνω από τα λαδωμένα μπουζί και τις μελωδικές εξατμίσεις των αποκτημάτων του.

Ξεκίνησε την συλλογή του με μια BSA της δεκαετίας του 60 που υπήρξε για αρκετό καιρό η μοναδική προσωπική του μοτοσυκλέτα. Σήμερα η BSA είναι η πρώτη κυρία σε ένα χαρέμι που απαριθμεί περί τις 40 μοτοσυκλέτες. Η ηλικία των κοριτσιών του κυμαίνεται από 60 έως 40 ετών, με εξαίρεση την συλλογή Harley-based specials που είναι σύγχρονες ειδικά σχεδιασμένες για να μοιάζουν με τις παλαιές Knuckleheads και Panheads. Οι νεότερες στα κλασικά του είναι μια Harley-Davidson XLCR Cafe Racer του 1977 και μια Honda Gold Wing του 1975, ενώ η γηραιότερη είναι μια Vincent Rapide του 1952. Κάποιες από αυτές έχουν αποτελέσει special projects και βασικοί λόγοι σύσφιξης σχέσεων με τους μηχανικούς του, καθώς λόγω τρέλας (δεν βλέπω άλλο λόγο) θέλει να χρησιμοποιεί τους κινητήρες εποχής αλλά να βελτιώνει ανάρτηση, φρένα και ηλεκτρικά με αυτά της σύγχρονης τεχνολογίας. Το αποτέλεσμα για αυτές είναι να μοιάζουν με αναβαθμισμένα πρωτότυπα μιας άλλης εποχής η οποία δεν υπήρξε ποτέ. Αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα άποψη στην κατασκευή custom και ένα διδακτορικό για το πώς η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να ωφελήσει, να προτυποποίησει και να αναβαθμίσει (;) τις δημιουργίες παλαιότερων δεκαετιών.

Λάτρης του Motorcycle Classics και με την υποστήριξή του πρόσφατα, παρουσίασε στη Νέα Υόρκη μια εκδήλωση με τίτλο “Billy Joel’s Motorcycle as Art and Icon show”. Εκτέθηκαν σε γκαλερί τέχνης 20 από τις αγαπημένες μοτοσυκλέτες του που διαχωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες. American Classics, Metric Culture και Cafe Racers. Η έκθεση περιελάμβανε και διάφορα παλαιά αντικείμενα που έχουν συνυπάρξει σε αντίστοιχες εποχές με τις συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες όπως είδη ένδυσης, αντλίες βενζίνης και σχετικές πινακίδες εποχής. Η επιτυχία της ήταν δεδομένη καθώς το δίδυμο Motorcycle Classics και Joel ήταν εκρηκτικό. Από όλη αυτήν την εκδήλωση περισσότερο μας άρεσε που δεν βγήκανε οι συλλεκτικές κυρίες στην φόρα για να ενισχύσουν την παρουσίαση ενός καινούριου δίσκου ή να μας κάνουν να θυμηθούμε και να ξαναγοράσουμε το Uptown girl, αλλά παρουσιάστηκαν και εκτιμήθηκαν σαν μια ιδιαίτερη ιδιωτική προσπάθεια.

Τελικά και οι πιανίστες έχουν κλασική μοτοσυκλετιστική διάθεση.

Λέτε και ο Κορκολής να μαζεύει κλασικά και να περνάει τον χρόνο του στις ράμπες;

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 20 Μάιος 2011 17:47
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.