Κυριακή, Ιούλιος 05, 2020
Greek English German
Κυριακή, 27 Δεκέμβριος 2009 00:33

Η μεγαλύτερη δημοπρασία μοτοσυκλετών BMW

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(72 ψήφοι)

Ένα στην κυριολεξία κονσερβοποιημένο ακροατήριο με πάνω από 1.000 άτομα στον συνήθως ευρύχωρο και φιλόξενο χώρο του νέου μουσείου της BMW στο Μόναχο, παρακολούθησε την δημοπρατική διαδικασία επαναδιάθεσης κομμάτι κομμάτι της συλλογής BMW μοτοσυκλετών του Willy Neutkens, το Σάββατο

28 Νοεμβρίου 2009. Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την παράδοση των νέων δίτροχων αποκτημάτων στους ευτυχείς πλειοδότες, είπαμε να σας δώσουμε μερικά χρήσιμα στοιχεία για την συλλεκτική αντίληψη του καθενός.

Η συλλογή περιελάμβανε 94 θέματα δημοπράτησης από τα οποία τα 91 αφορούσαν BMW μοτοσυκλέτες σε υπεράριστη κατάσταση και πλήρως αναπαλαιωμένες. Η προ-εκτίμηση αξίας πώλησης ήταν της τάξεως των € 590.000 - 780.000. Το τελικό ποσό είσπραξης υπερέβη και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη καθώς διαμορφώθηκε στα 1.038.000 ευρώ.

Πελάτες από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην δημοπρασία, με πολλούς να βρίσκονται αυτοπροσώπως στο νέο σπίτι της BMW. Αρκετοί τελικοί πλειοδότες ταξίδεψαν από πολύ μακριά, όπως από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ. Τέτοιες ευκαιρίες βλέπετε δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα.

Η αδιαμφισβήτητη αποκορύφωση της δημοπρασίας ήταν η πώληση της R32 του 1924 που αποδείχθηκε όπως αναμενόταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και το ισχύροτερο πεδίο μάχης των προσφορών. Με αρχική εκτίμηση 33.000 έως 45.000 ευρώ, έκλεισε τελικά στις 109.250 ευρώ!

Το μουσείο της BMW συμμετείχε στην δημοπρασία όχι μόνο ως οικοδεσπότης αλλά και ως πλειοδότης σε πολλές περιπτώσεις. Μεταξύ άλλων πλειοδότησε με το ποσό των 26.450 ευρώ (προεκτίμηση 20.000ευρώ) για την Ex-Works ISDT 1953 R67 / 2.

Σίγουρα η πιο συναισθηματική και ταυτόχρονα από τις πιο γοητευτικές ιστορίες της δημοπρασίας ήταν αυτή ενός R65LS του 1982. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα ξαναγύρισε μέσα από την δημοπρασία στην κυρία της που επί 14 χρόνια και κάνοντας 170.000χλμ πραγματοποίησε τον γύρο του κόσμου. Η τιμή πώλησης της στα 2.530 ευρώ.

Την διοργάνωση της δημοπρασίας για λογαριασμό της οικογένειας Neutkens ανέλαβε ο πολύ γνωστός οίκος Bonhams. Ο Malcolm Barber, Διευθύνων Σύμβουλος της Bonhams σχολίασε, «Οι υπεύθυνοι αρχείου της BMW, οι διευθυντές και η διοικητική ομάδα του Μουσείου συνεργάστηκαν στενά με την εταιρία μας ακολουθώντας τις οδηγίες από την οικογένεια Neutkens. Οι συνδυασμένες δυνάμεις όλων εξασφάλισε πλήρες marketing προώθησης, έναν σπουδαίο ενημερωτικό κατάλογο και ένα τέλειο περιβάλλον για να επιτευχθεί αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα.

Ο Fred Jakobs, υπεύθυνος για τις μοτοσικλέτες στο μουσείο της BMW σχολίασε, «είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με το γεγονός και το αποτέλεσμα της δημοπρασίας. Ηταν χαρά μας που συνεργαστήκαμε για ακόμη μία φορά με την Bonhams. Διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε μιας πρώτης τάξεως δημοπρασία και είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να αποκτήσουμε την Ex-Works, ISDT, 1953 BMW R67/2BMW για τη συλλογή μας. Την έχουμε ήδη παραλάβει και θα είναι στη διάθεση του κοινού εδώ στο μουσείο από την επόμενη χρονιά καθώς πρόκειται για τον παππού των Enduro μοτοσυκλετών μας.

Κάπως έτσι τελείωσε ένα καταγεγραμένο στο βιβλίο Guinness συλλεκτικό ρεκόρ. Αυτό του Ολλανδού Willy Neutkens με την μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή μοτοσυκλετών BMW.

 

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 20 Μάιος 2011 17:15
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτήν την κατηγορία: « Ιδανικές ανακατασκευές Ιαπωνικό BMW R75/5 »