Πέμπτη, Δεκέμβριος 03, 2020
Greek English German
Δευτέρα, 14 Σεπτέμβριος 2009 19:11

Δολομίτες, η 'Μέκκα' των Άλπεων

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(60 ψήφοι)

Για τους Δολομίτες κάποιοι μπορεί να έχουν διαβάσει, να έχουν δει εικόνες, ή να έχουν μάθει ιστορίες από διάφορες πηγές. Γεωλογικά θεωρούνται περιοχή φαινόμενο με τις προεξέχουσες κάθετα βραχώδης μύτες, τηλεοπτικά για τον Χαρδαβέλα αντιμετωπίζονται ως χώρος διαδραμάτισης ανεξήγητων ενεργειακών φαινόμενων και κινηματογραφικά το φαινόμενο James Bond τους προτιμά όποτε χρειάζεται φαινομενικούς ηρωισμούς, σε πλάνα με παράξενα τοπία και ιδιαίτερη φύση. Διαθέτουν πολλά πρόσωπα και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε πολλές κατηγορίες. Επειδή, όμως, υπάρχουν και πολλοί που δεν γνωρίζουν τους Δολομίτες, δύο περιεκτικές γραμμές με την γενική περιγραφή τους είναι χρήσιμες.

Οι Δολομίτες είναι μια ορεινή περιοχή που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι του Βορειοανατολικού τμήματος της Ιταλίας, κάτω ακριβώς από την Αυστρία. Το όνομά τους το έχουν πάρει από τα ασβεστολιθικής μορφής πετρώματα που δημιουργούν πολλές υψηλές κορφές και αποτελούν σπάνια εικόνα φυσικής ομορφιάς. Η περιοχή εκτείνεται σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο του χάρτη με μήκος σε ευθεία 250χλμ περίπου και ύψος 150. Χαρακτηριστικό του ανάγλυφου της περιοχής είναι οι φιδίσιοι δρόμοι με μεγάλες υψομετρικές διαφορές, τα πολλά passes, τα άνω των 2.000μέτρων υψόμετρα και η συνεχόμενη εναλλαγή του τοπίου από βραχώδες σε δασικό. Είναι πλήρως αξιοποιημένη σε κάθε βραχοκορφή με ένα lift και σε κάθε κοιλάδα με ένα χωριό. Θεωρείται μια από τις καλύτερες περιοχές του κόσμου για χειμερινό τουρισμό και σκι. Βέβαια ούτε με το καλοκαίρι έχει πρόβλημα καθώς αποτελεί τον πιο must ορειβατικό και ποδηλατικό προορισμό της Ευρώπης. Με λίγα λόγια δηλαδή πρόκειται για μια παντός καιρού περιοχή, που όποια εποχή και αν την επισκεφτεί κανείς, διαπιστώνει πολύ εύκολα γιατί πάντα θα συγκαταλέγεται στους best off ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Αν προσπαθήσουμε να εικονοποιήσουμε τους Δολομίτες πρέπει οπωσδήποτε να τους φορέσουμε κράνος. Ότι σχετίζεται με κράνος έχει βρει αντικείμενο και σπίτι σε αυτή την χώρα των βράχων. Η μοτοσυκλέτα, το παραπέντε, το ποδήλατο, η ελεύθερη ιππασία, η αναρρίχηση και το κανό, το καλοκαίρι βρίσκουν την Μέκκα τους σε γη, νερό και αέρα. ?πειρες διαδρομές για όλα τα γούστα και για κάθε βαθμό δυσκολίας. Τουριστικά είναι πάρα πολύ ανεπτυγμένη με εξυπηρετικότατα γραφεία τουρισμού σε κάθε χωριό, πολλά καταλύματα, όχι τόσα πολλά camping, πληθώρα εστιατορίων και δραστηριότητες που στην Ελλάδα πρέπει να κάνεις πολυήμερη αναζήτηση για τις ανακαλύψεις, εκεί τις έχεις συνέχεια μπροστά σου. Ο καιρός δύσκολος, όπως σε όλες τις περιοχές που τα υψόμετρα φθάνουν και ξεπερνάνε τα 3.000 μέτρα.
Βρεθήκαμε στους Δολομίτες για δεύτερη φορά, με σκοπό αυτό που απλά είχαμε μυρίσει πριν από τρία χρόνια, φέτος να μπορέσουμε να το γευτούμε. Εγκατασταθήκαμε σε ένα από τα camping της Cortina D' Ampezzo, όπου με τα χίλια ζόρια καταφέραμε να βρούμε ένα μέρος για τις σκηνές. Η Cortina για τους Δολομίτες, είναι ότι η Αράχοβα για τον Παρνασσό. Υπάρχουν τα πάντα, αλλά όλα τα κάνεις με σχετική δυσκολία λόγο του υπερπληθυσμού των τουριστών. Το μποτιλιάρισμα είναι μόνιμο τόσο μέσα στην πόλη, όσο και γύρω από αυτήν. Αν βρεθείτε στους Δολομίτες προτιμήστε ως κέντρο των εξορμήσεων σας την Araba ή την Corvara. Ο κόσμος είναι πολύ λιγότερος, οι τιμές αισθητά χαμηλότερες και οι δυνατότητες καθημερινών κυκλικών διαδρόμων περισσότερες. Οι πέντε ημέρες που μείναμε ήταν αρκετές για να μπορέσουμε να εξερευνήσουμε το βόρειο και ανατολικό κομμάτι της περιοχής. Αν κάποιος θέλει να δει και τα 40 τόσα passes πρέπει να μείνει γύρω στις 12 ημέρες και να αλλάξει 3 βάσεις.

Οι Δολομίτες έχουν αυτό το κάτι εξωπραγματικό που δεν το συναντάς συχνά. Η μοναδικότητά τους, αλλά και η αξιοποίησή τους, τους έχουν καταστήσει σαν έναν από τους καλύτερους προορισμούς διακοπών παντός μέσου και καιρού. Δεν είναι τυχαίο που όλες σχεδόν οι μεγάλες εταιρείες μοτοδιακοπών τους περιλαμβάνουν στα προτεινόμενα μέρη. Εσείς πότε θα πάτε;
Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 13 Νοέμβριος 2009 20:01
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτήν την κατηγορία: « Οδηγώντας στις 5 ηπείρους Γερμανική άνοιξη »