Τετάρτη, Σεπτέμβριος 18, 2019
Greek English German
Δευτέρα, 31 Αύγουστος 2009 18:09

Στις λίμνες και τα δάση της Σλοβενίας

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(34 ψήφοι)
Ξεκινώντας για Σλοβενία δεν ξέραμε τίποτα. Ακόμη και η θέση της στον χάρτη ήταν περίπου προσδιορισμένη με βάση την γεωγραφική μας αντίληψη. Κάπου κοντά στην Σερβία και την Ιταλία, με ενοποιημένα ευρωπαϊκά σύνορα και πρωτεύουσα την Λουμπλιάνα. Ως εκεί όμως. Πλήρης άγνοια για όλα τα υπόλοιπα είτε αυτά ήταν λειτουργικά που έπρεπε να γνωρίζουμε, είτε διαδικαστικά που έπρεπε να ακολουθήσουμε. Δεν ξέραμε καν τι νόμισμα έχει. Περάσαμε τα σύνορα και ψάχναμε να βρούμε να χαλάσουμε, όταν «ω! του θαύματος» διαπιστώσαμε ότι έχουν Euro. Τόσο καλά.
Μάθαμε όμως και αυτά θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε γιατί πραγματικά αξίζει και πρόκειται για μοτοσυκλετιστικό, ταξιδιωτικό, γευστικό και οπτικό παράδεισο. Δεν πρέπει να ξέρει κάποιος πολλά, τα ανακαλύπτει εύκολα στην πορεία καθώς όλοι μιλάνε αγγλικά, πολλοί μιλάνε γερμανικά και αρκετοί ιταλικά. Τα βενζινάδικα είναι self service, η βενζίνη στο 1,20 και η vignette στα 8 ευρώ. Διόδια δεν υπάρχουν, ραντάρ δεν είδαμε κανένα, ενώ τα μποτιλιαρίσματα υπάρχουν κυρίως στις εισόδους των πόλεων. Για διαμονή προτιμήστε και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, τα camping. Καθαριότητα, χώροι και ζεστό νερό, που δύσκολα συναντάς σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Με 12 ευρώ ένα άτομο, δίκυκλο και σκηνή, βρίσκονται σε οργιάζουσα φύση, με ανέσεις και κομφόρ ασυνήθιστα, όταν κανείς τα σκέφτεται παράλληλα με το camping του Αρμενιστή. Ο Αυγουστιάτικος καιρός αλλάζει τάχιστα, τραβάει που και που καμιά ψιλή βροχή, όμως ακίνδυνα και γρήγορα. Οι αστραπές και οι βροντές φεύγουν αστραπιαία από κοντά σας, αρκεί βέβαια να έχετε την κατάλληλη διάθεση και τον σωστό προσανατολισμό. Εμείς πάντως αδιάβροχα δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε.
Η χώρα γενικά είναι πολύ bike friendly. Βέβαια το bike δεν μπορώ να καταλάβω με μεγάλη σιγουριά αν πηγαίνει στην μοτοσυκλέτα ή στο ποδήλατο, αλλά νομίζω ότι μικρή σημασία έχει. Πάντως με διαφορά το ποδήλατο είναι το όχημα μετακίνησης που προτιμάται. Είτε μιλάμε για αστική, είτε για υπεραστική μετακίνηση. Παντού υπάρχουν ποδηλατόδρομοι με καταπληκτική χάραξη και ωραία άσφαλτο, που με έκαναν να προβληματίζομαι με το BMW μου, γιατί δεν έχει πετάλια προκειμένου να μπορώ να τους χρησιμοποιήσω. Αλλά μην είμαστε άδικοι. Οι διαδρομές σε συνδυασμό με την φύση και την δασώδη βλάστηση, σε κάνουν να μην θέλεις να σταματήσεις. Μοναδικό μελανό σημείο στην Σλοβένικη περιήγηση με μοτοσυκλέτα είναι αυτές οι ταμπέλες προειδοποίησης που δείχνουν έναν μοτοσυκλετιστή ξαπλωμένο, μόλις έχει αγοράσει οικόπεδο! Στην αρχή νομίζαμε ότι πρόκειται για ειδοποίηση λόγω ολισθηρού οδοστρώματος στα επόμενα χιλιόμετρα, αλλά η άσφαλτος ποτέ δεν έχει πρόβλημα και η πινακίδα ουσιαστικά προσπαθεί να σε αποτρέψει από το να ξύνεις γόνατα. Πάντως δημιουργεί αρνητική διάθεση και μάλλον επιτυγχάνει τον λόγο ύπαρξής της.
Η ύπαιθρος όλη είναι λιμνούλα, δασάκι, βουναλάκι, στροφιλίκι, στροφιλίκι, βουναλάκι, δασάκι, λιμνούλα. Όπου και να σταματήσεις υπάρχει φθηνή μπύρα και άριστος καφές. Το φαγητό είναι πραγματικά εξαιρετικό, ενώ τα κρασιά τους μπορεί να μην πλησιάζουν το μεγαλείο των ιταλικών και γαλλικών, αλλά έχουν χαρακτήρα και διαφέρουν ευχάριστα.
Τελευταία άφησα την Λουμπλιάνα. Μια πόλη που ξέρει να συμπεριφέρεται στον επισκέπτη, είναι πεντακάθαρη και σε καμία περίπτωση δεν σε αφήνει να βαρεθείς. Υπαίθριες αγορές, βόλτες με ποδήλατο ή με τα πόδια, άριστα συντηρημένα κτίρια και ένα ποτάμι που διέρχεται από το κέντρο και αποτελεί τον πνεύμονα της πόλης, αποτελούν τα βασικά τουριστικά απομνημονεύματα. Άπειρα καφέ και εστιατόρια στο παραδοσιακό κέντρο της πόλης που είναι το μόνο πυκνοδομημένο κομμάτι, σε συνδυασμό με την απουσία ρυπογόνων οχημάτων, δημιουργούν μια διάθεση ηρεμίας και αποτοξίνωσης. Ο Δήμος της Λουμπλιάνας φροντίζει κάθε απόγευμα με μπάντες, ξυλοπόδαρους και διάφορα events, η όποια απογευματινή βόλτα ή το όποιο ποτήρι κρασί να έχουν και μια ιδιαιτερότητα.
Δεν είναι μεγάλη πόλη η Λουμπλιάνα, όπως δεν είναι και μεγάλη χώρα η Σλοβενία. Αν δεν έχετε λοιπόν πολύ χρόνο, αλλά έχετε ανάγκη να γεμίσετε μπαταρίες γρήγορα και αξιόπιστα, προτιμήστε την καθώς, μια γκαζιά δρόμος είναι....
Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 22 Ιούνιος 2011 13:46
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτήν την κατηγορία: « Το moto4fun και στο Bordeaux Στο Bansko της Βουλγαρίας »

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Πέμπτη, 07 Ιανουάριος 2010 09:48 δημοσίευση από Lara

    θέλω να πάω θέλω να πάω θέλω ΝΑ ΠΑΩΩΩΩ θέλω θέλω θέλωωωωωωωωωω!!!!!!! ουφ.....

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.