Κυριακή, Ιούλιος 05, 2020
Greek English German
Πέμπτη, 23 Απρίλιος 2009 08:07

Προορισμός Μέτσοβο

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(26 ψήφοι)

Το Μέτσοβο είναι γνωστό για το καπνιστό του κασέρι, για το κόκκινο κρασί του (Κατώι Αβέρωφ) και τα κοκορέτσια του. Σαν μοτοσυκλετιστικός προορισμός, όμως, μάλλον δεν είναι, καθώς σε τρεις ημέρες παραμονής, δεν συναντήσαμε καμία μηχανή. Άλλωστε και για εμάς αποτελούσε πάντα πέρασμα, αλλά ποτέ τελικό προορισμό. Ευτυχώς από τύχη καταλήξαμε σε αυτό και με ιδιαίτερη ευχαρίστηση διαπιστώσαμε ότι δεν είναι μόνο άριστος προορισμός, αλλά και καταπληκτικό ορμητήριο. Παρά την τουριστική του ανάπτυξη...

...και ίσως την κακή εικόνα που αποκτά κανείς με μια πρώτη πρόχειρη ματιά, τελικά και χρώμα έχει και χαρακτήρα, αρκεί να μείνεις και να έχεις διάθεση για να τα ανακαλύψεις. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων σηκώνει πολύ συζήτηση, αλλά η τοποθεσία σώζει το παιχνίδι. Αναπτυγμένο σε πλαγιά πολύ μεγάλης κλίσης, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα Βλαχοχώρια, δημιουργεί ένα παζλ από στέγες που στο τέλος αδιαφορείς αν δεν έχουν ομοιογένεια ή άποψη.

Οι βιτρίνες με τα κοκορέτσια πολλές. Σε βαθμό να τρομάζουν με την ποσότητα και να σε κάνουν να αμφιβάλεις για την ποιότητα, που τελικά είναι εξαιρετική και αυξητικά βελτιούμενη όσο χάνεσαι μέσα στα σοκάκια πέριξ της πλατείας. Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν μια διάλεκτο που ακούγεται σαν ξένη γλώσσα. Τελικά, ούτε αυτό σε πειράζει όταν μαθαίνεις ότι οι Βλάχοι πάντα ήταν δίγλωσσοι και ότι η διάλεκτος που χρησιμοποιούν μπορεί να ακούγεται σαν Ρουμάνικα, αλλά δεν είναι.

Τα λεωφορεία πολλά, όμως η στάση είναι μόνο για φωτογραφία στην πλατεία. Χαρακτηριστική είναι η κουβέντα μεταξύ δύο Αθηναίων οδηγών τουριστικών λεωφορείων:
- Επόμενη στάση μετά από τρεις ώρες, έτσι ώστε να δώσουμε μια γκαζιά να τελειώνουμε, να πάμε σπίτια μας.
- Αποκλείεται να αντέξουν. Θα μας κατουρηθούν στον δρόμο.
- Καλά?Μάζεψέ τους τότε τώρα για να προλάβουμε να κάνουμε ακόμη μία στάση.
- Εγώ έξι η ώρα πρέπει να είμαι Αθήνα.
Σε τρία λεπτά είχαν φύγει...

 

Οι διαδρομές γύρω από το Μέτσοβο πολλές και για όλα τα γούστα. Αν θέλεις να ξεκαπνίσεις την καλή σου επέλεξε τα κομμάτια της Εγνατίας οδού που είναι για όσα μπορείς να αντέξεις και ακόμη παραπάνω. Αν σου έρθει απότομη επιθυμία για να στρίψεις τόσο η διαδρομή μέχρι την Κρανιά, όσο και η κατάβαση της Κατάρας, δεν θα σε αφήσουν παραπονεμένο. Αν πάλι η ρομαντική διάθεση για βόλτα με ανοικτό το κράνος σε ζωγραφισμένα τοπία είναι υπεράνω όλων, θα σου το εξασφαλίσει ο γύρος της τεχνητής λίμνης των πηγών του Αωού.

Υπάρχει και μια διαδρομή, πλούσια χιλιομετρικά, για την οποία ότι και να περιγράψει κάποιος θα την αδικήσει. Πρόκειται για τον γύρο Μέτσοβο, Βοβούσα, Περιβόλι, Γρεβεννά, Κρανιά, Μηλιά, Μέτσοβο. Η συγκεκριμένη διαδρομή περνάει μέσα από κομμάτι της Βάλια Κάλντα και πάνω από τον αυχένα του όρους που χωρίζει τους νομούς Γρεβενών και Ιωαννίνων. Απλά έχει τα πάντα μέσα σε μια ημέρα. Μέσα σε μια βόλτα. Ειδικά αν έχεις οργανωθεί από το Μέτσοβο με κόκκινο κρασί, φρέσκο ψωμί και κασέρι πικάντικο, τότε εκτός από την ταξιδιωτική απόλαυση, θα έχεις εξασφαλίσει ένα αξέχαστο Λουκούλλειο υπαίθριο γεύμα σε φυσικό τραπεζομάντιλο.

Μας άρεσε το Μέτσοβο. Είναι σαν προάστιο της Θεσσαλονίκης χάρη στην Εγνατία οδό. Δύο ώρες δρόμος.

Πας ψωνίζεις τα κασέρια σου και πάλι πίσω.

Αν μπορείς όμως, καλύτερα μείνε.

Περπάτησε το και ζήσε το.

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 04 Ιούνιος 2011 10:59
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.