Πέμπτη, Μάιος 23, 2019
Greek English German
Πέμπτη, 05 Μάρτιος 2009 11:36

Πέταγμα στο Πόρτο Κάγιο...

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(19 ψήφοι)

Ξεκίνησε σαν αστείο...Συνεχίστηκε για πλάκα....και έχει γίνει ετήσιο ανέκδοτο....Το να πεταχτείς από την Θεσσαλονίκη στο Πόρτο Κάγιο, τον κόλπο που δημιουργεί το μεσαίο Πελοποννησιακό άκρο στο τελείωμα του, για ένα Σαββατοκύριακο, μοιάζει με αστείο, πλάκα και ανέκδοτο ταυτόχρονα. Τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα η Χαλκιδική γίνεται μοτοσυκλετιστικά αφιλόξενη. Η μεγάλη...

 

...πληθυσμιακή πυκνότητα των αυτοκινήτων, αλλά και των μότο των σαγιοναραίων (σαγιοναραίος = ο οδηγός που φέρει σαγιονάρες κατά την πράξη της οδήγησης μοτοσυκλέτας), υπερβαίνει το εγκεφαλικό όριο αποδοχής συγκεκριμένων καταστάσεων. Αυτή η υπερβολή δημιουργεί πολλές φορές την ανάγκη αναζήτησης κάποιου προορισμού που να σε χορταίνει χιλιομετρικά και να αποφεύγει οδικές κινούμενες μονάδες προς παραλίες. Η μία υπερβολή όμως είναι πολύ πιθανό να φέρει άλλη. Ο προορισμός του Σαββατοκύριακου συνηθίζεται να είναι 200, 400 άντε 500 χλμ μακριά. Όταν όμως την Δευτέρα που πλένεις την μηχανή βλέπεις στο ταχύμετρο 2.000 νέα χλμ φορτωμένα, τότε μόνο συνειδητοποιείς πόσο πραγματικά μακρινό είναι το Κάγιο.

 

Η εκκίνηση δίνεται την Παρασκευή το απόγευμα και ο τερματισμός της πρώτης ειδικής είναι το Γαλαξίδι. Η αγωνιστική ορολογία που χρησιμοποιείται δεν γίνεται με κάποια σκοπιμότητα, ούτε για λόγους εντυπωσιασμού. Γίνεται προκειμένου να είναι σαφώς κατανοητό ότι το πρόγραμμα επιβάλλεται να είναι σφιχτό και ο ρυθμός οδήγησης σε καμία περίπτωση χαλαρός. Το Σάββατο η 2η ειδική περιλαμβάνει Ρίο και Αχαϊία, κατάβαση στη Μεσσηνία, ανάβαση στην Μάνη και τερματισμό στο Πόρτο Κάγιο. Όποιος τερματίζει την δεύτερη ημέρα έχει εξασφαλισμένο φρέσκο ψάρι και βουτιά σε μια από τις ομορφότερες θαλάσσιες αγκαλιές. Στην επιστροφή τηρείται η αρχαία μοτοσυκλετιστική ρήση που υπαγορεύει ότι ο δρόμος του <γύρνα> δεν πρέπει να είναι ο ίδιος με αυτόν του <πήγαινε>. Στην Τρίτη και τελευταία ειδική θα προλάβετε να δείτε τις ταμπέλες από το Γύθειο, το Ναύπλιο, το Λουτράκι και την Θήβα. Η εθνική οδική υπερηφάνεια μας θα αποτελέσει σίγουρα το πιο δύσκολο, μονότονο και ρυπογόνο τμήμα της όλης διαδρομής.

Τερματίζοντας στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν εγγυημένα πιασίματα παντού. Ακόμη και αν καβαλάτε την καλύτερη σέλα Corbin με ζελέ από μικροκάψουλες που σχεδίασε η NASA για διάσημα ευαίσθητα οπίσθια, ακόμη και αν η τζαμαρία της μηχανής σας είναι εφάμιλλη με αυτές των εμπορικών κέντρων, ακόμη και αν είστε οι πιο fitness καβαλάρηδες που υπάρχουν εκτός περιοδικών.Στην διαδρομή δεν είναι λίγες οι φορές που θα αισθανθείτε κινητά ζιζανιοκτόνα. Κουνούπια, μυγάκια και διάφορα ιπτάμενα συναφή θα σας αναγνωρίζουν από μακρυά σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Τα κυνηγούσατε για 2.000 χλμ και δεν είναι εύκολο να σας ξεχάσουν. Αλλά και εσείς δεν πρόκειται εύκολα να ξεχάσετε το στροφιλίκι που απολαύσατε, τα πρωινά best off ξυπνήματα σε Γαλαξίδι και Κάγιο, τα δέκα τουλάχιστον βενζινάδικα που γνωρίσατε σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας, τα φαγκριά του Πόρτο Κάγιο, την απίστευτη ελληνική φύση και τον αγώνα.

Πλησιάζει το καλοκαίρι και τα αστεία ξανάρχισαν.

- Είσαι για ένα Πόρτο Κάγιο στα γρήγορα;

 

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 04 Ιούνιος 2011 10:57
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.