Τετάρτη, Σεπτέμβριος 18, 2019
Greek English German
Τετάρτη, 25 Φεβρουάριος 2009 17:12

Στη Σταυρούπολη του Νέστου

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(17 ψήφοι)

Ο Δεκαπεντάγουστος από πάντα αποτελούσε μια δύσκολη ημερομηνία. Μία παραδοσιακή έξοδο. Μία εκδρομή συνυφασμένη με την ταλαιπωρία. Ταλαιπωρία από μποτιλιάρισμα και πηγμένους δρόμους, ταλαιπωρία από περιορισμένες έως ανύπαρκτες επιλογές διαμονής, ταλαιπωρία στην εξασφάλιση των απολαύσεων που πάντα έχεις ως κίνητρο όταν προγραμματίζεις και τέλος ταλαιπωρία στην επιστροφή. Πάντα; Πάντα όταν ακολουθείς τους πολλούς στις παραλίες που ούτε πετσέτα δεν βρίσκεις χώρο να απλώσεις. Όταν όμως

 

δεν ακολουθείς την έξοδο του <πρέπει> αλλά αυτήν του <θέλω> αποκαλύπτεται μια ισχυρή δύναμη που σε οδηγεί σε αυτό που τελικά αναζητάς όταν γυρίζεις την μίζα και φοράς το κράνος σου.

 

Αυτή η δύναμη όταν Δεκαπενταύγουστο σε οδηγήσει στην Σταυρούπολη της Ξάνθης αλλάζει όλα τα δεδομένα της ταλαιπωρίας που περιμένεις ότι εξυπακούεται. Εν συντομία τα Αυγουστιάτικα προτερήματα της περιοχής είναι ότι απλώνεις την πετσέτα σου όπου σου αρέσει, το βράδυ κυκλοφορείς με πουλόβερ, κολυμπάς σε ποτεμίσια νερά, εκμεταλλεύεσαι στροφιλίκια που είναι αποκλειστικά δικά σου, απολαμβάνεις παραδοσιακά μη τουριστικά εδέσματα με την άνεση σου και αν είσαι τυχερός πετυχαίνεις και καμιά θερινή συναυλιούλα.

Η περιοχή αποτελεί άριστο μοτοσυκλετιστικό προορισμό. Η οδήγηση είναι απολαυστική από την στιγμή που αφήνεις την εθνική οδό, καθώς το τοπίο που σε ακολουθεί στους καθρέπτες είναι σαν ζωγραφιά. Καταλύματα στην Σταυρούπολη υπάρχουν πολλά. Παρά το γεγονός ότι θέλουμε να αποφεύγουμε να δίνουμε σαφής κατευθύνσεις για το που μπορεί κάποιος να μείνει, είναι αδύνατον να μην γίνει μια αναφορά στον Παντελή με τις πολλές κόρες και το Αρχοντικό του. Πρόκειται για έναν bikes friendly πέτρινο ξενώνα, τριών δωματίων σε 1.000 τμ άριστα και απλά διαμορφωμένου οικοπέδου. Το ένα δωμάτιο μάλιστα είναι δίχωρο, κοιμίζει 4 άτομα και είναι ανεξάρτητο.

Με ορμητήριο το Αρχοντικό την 1η ημέρα κατεβήκαμε κωπηλατώντας τον Νέστο. Εκκίνηση από Σταυρούπολη το πρωί, 20 περίπου χλμ ποταμίσια χωρίς δυσκολία και κούραση και το απόγευμα βρίσκεσαι στους Τοξότες. Από τους Τοξότες με το τραίνο αυτή την φορά ανεβαίνεις τα χλμ μέσα από μια πραγματικά εκπληκτική διαδρομή στην ΒΑ κοίτη του Νέστου.

Την επόμενη ημέρα με προτροπή του Παντελή που μας προμήθευσε αξιόπιστους δασικούς χάρτες για πεζοπορία και όχι μόνο, βρεθήκαμε στους καταρράκτες του Λειβαδίτη. 1 ώρα περπάτημα σχετικά δύσκολης κατάβασης, σε οδηγεί στα μαύρα βράχια και τα πραγματικά παγωμένα νερά του καταρράκτη. Για την κατάβαση, αλλά περισσότερο για την ανάβαση απαραίτητα είναι το νερό και το μπαστούνι. Όλη η διαδρομή είναι δενδροσκέπαστη και δεν βλέπεις ουρανό. Από τα παγωμένα του καταρράκτη, τα ζεστά στα Θερμιά, είναι ότι πρέπει αν θέλεις να βιώσεις το απόλυτο καυτό μετά από το απόλυτα κρύο. Πρόκειται για ένα χωριουδάκι με φημισμένα ιαματικά λουτρά πάνω από τα πομακοχώρια του Εχίνου. Ένα μέρος που ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει την δεκαετία του 60.

 

Η είσοδος στην εθνική οδό κατά την ημέρα της επιστροφής είναι ιδιαίτερα ανώδυνη μετά από ένα τριήμερο που ότι γεύτηκες, είδες και αισθάνθηκες ήταν μοναδικά απολαυστικό...

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 04 Ιούνιος 2011 10:56
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.