Δευτέρα, Σεπτέμβριος 28, 2020
Greek English German
Κυριακή, 16 Νοέμβριος 2014 00:00

Yabsa και Tribsa: Ίδια συνταγή 40 χρόνια μετά

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(53 ψήφοι)

Αν ακούσετε ποτέ τη φράση  'μοτοσυκλετιστικό κοκτέιλ' το πιθανότερο είναι να φανταστείτε κάτι περίεργο, ίσως εξωτικό, σίγουρα διαφορετικό...Έστω, λοιπόν, ότι παίρνουμε μια δόση μοτέρ από ένα Yamaha XS 650 και δύο δόσεις πλαίσιο από μια BSA DB34...Τι φτιάχνουμε; Μα, ένα εκρηκτικό Yabsa. Ένα Αγγλοϊαπωνικό κοκτέιλ με τζιν και σάκε που εμπνεύστηκε και υλοποίησε ...Ιταλός. Μπάρμαν ο κος...

 Stefano Possati που δουλεύει για τον οίκο 'Totti motori'.

Πώς όμως του ήρθε και συνδύασε δύο κατά τα φαινόμενα ασυνδύαστα δεδομένα;

Η απάντηση είναι εύκολη και όλα λύνονται με μια ιστορική ανασκόπηση της κλασικής μοτοσυκλέτας στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1960. Εκείνη την εποχή υπήρχε μια καταναλωτική έξαψη και μια διάθεση δημιουργίας για cafe racers. Η διάθεση αυτή οδήγησε για πρώτη φορά τον Steve Swede (Σουηδός) Clark το 1968, στο πάντρεμα του κινητήρα μιας Triumph Thunderbird με ένα πλαίσιο BSA και τη γέννηση του Tribsa, ενός τέκνου που οδηγικά θεωρήθηκε ότι έχει πολλά προτερήματα και σημαντικές αρετές. Το παράδειγμα του Σουηδού ακουλούθησαν πολλοί φιλόδοξοι κουμπάροι και οι Tribsa αποτέλεσαν ένα δεδομένο εποχής. Τα παντρέματα και τα κοκτέιλς, βέβαια, είχαν ξεκινήσει λίγο νωρίτερα με την δημιουργία των Triton (κινητήρας Triumph-πλαίσιο Norton). Κάτι, όμως, οι ελαστικότητες από το πλαίσιο του Norton, κάτι η δυσκολία κουμπώματος του κινητήρα της Triumph στο συγκεκριμένο πλαίσιο, οδήγησε τελικά στην επιλογή του πλαισίου των BSA. Τα πλαίσια της Birmingham Small Arms Company θεωρούνται πολύ καλά λόγω της μονολιθικής συμπεριφοράς τους και των υψηλών επιπέδων ακαμψίας που διαθέτουν.

Την Tribsa μπορεί να την χωρίζουν 40 κατασκευαστικά χρόνια από την Yabsa. Και οι δύο όμως είναι ιδιαίτερα επιθυμητές κα ιεμπνευσμένα δημιουργικά επιτεύγματα. Τα carbon, οι χυτές ζάντες και οι τεράστιοι δίσκοι μπορεί να αποτελούν το διαστημικό μέλλοντης Tribsa.


Οι συνταγές, όμως, μοιάζουν και περιέχουντο ίδιο βασικό συστατικό.

Το ίδιο καλό συστατικό για το οποίο κανένας δεν έχει να πει άσχημο λόγο.

Πλαίσιο BSA!!!

Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 16 Νοέμβριος 2014 12:04
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.