Πέμπτη, Μάιος 23, 2019
Greek English German
Τρίτη, 26 Αύγουστος 2014 00:00

Η φαντασία χωρίς χρονικούς φραγμούς: DUCATI 1000 Miles Lazareth

Αρθρογράφος: Βικτωρας
Βαθμολογήστε το άρθρο
(10 ψήφοι)

Η μοτοσυκλέτα που σας παρουσιάζουμε εδώ, δημιουργήθηκε σχεδόν πριν από δέκα χρόνια. Ο σχεδιασμός της όμως, δεν προδίδει την ηλικία της κατασκευής. Ούτε έχει στοιχεία από τα σύγχρονα δεδομένα σχεδιασμού. Στον παρατηρητή δίνει την εντύπωση ότι έχει έρθει από το μέλλον. Με ένα περίεργο τρόπο συνδυάζει την γνώση του σήμερα για το πώς σχεδιάζεται μια μοτοσυκλέτα, με ανεπηρέαστα πολλά στοιχεία του παρελθόντος.

 Αυτός είναι και ο σκοπός των Café racers. Να ταιριάξουν την αναβίωση τους μέσω της σύγχρονης τεχνικής. Συνήθως υπάρχουν δυο ειδών restorations. Αυτά που μοιάζουν γνήσια αντίτυπα του παρελθόντος και αυτά που έχουν σύγχρονα χαρακτηριστικά και φλερταρουν με τις μοτοσυκλέτες του σήμερα.

Η δημιουργία του εργαστήριου Lazareth δεν ανήκει όμως σε καμιά από αυτές τις δυο κατηγορίες. Είναι μια τελείως διαφορετική προσέγγιση. Γιατί είναι ολοφάνερο ότι με αυτήν την κατασκευή προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εμφάνισης, του χρόνου, ότι πρέπει να μοιάζει με κάτι που υπάρχει ήδη και ταυτόχρονα σαν να πρόκειται για κάτι φανταστικό που δεν έχει φτιαχτεί ακόμα, σαν να έρχεται απ’ ευθείας από το μέλλον.

Μια φανταστική χρονομηχανή θα προσπαθούσε να αλλάξει τον χρόνο, θα προσπαθούσε να μας μεταφέρει σε μια άλλη, εναλλακτική πραγματικότητα. Αυτός είναι ο σκοπός της. Ωστόσο, αυτή η μοτοσυκλέτα δεν δημιουργήθηκε με αυτήν την λογική. Όπως τα έργα τέχνης εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό της, δεν χρειάζεται να πείσει για κάτι άλλο, δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι ή ακόμα και την ίδια της την ύπαρξη.

Αυτή η κατασκευή είναι βασισμένη σε μια Ducati 1000 SS του 2003. Κατασκευάστηκε κατά παραγγελία το 2005 στο εργαστήριο της Lazareth στο Παρίσι. Εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις λιτές γεωμετρικές γραμμές του πλαισίου χωροδικτυώματος και του πανέμορφου ψαλιδιού της Ιταλικής εταιρίας, ταίριαξαν το concept τους παίζοντας με τις επιφάνειες και τις εφαπτόμενες γραμμές που δημιουργούνται, κάνοντας την να μοιάζει τέλεια συνδεδεμένη από όποια γωνία και αν την κοιτάξει κανείς. Το να σχεδιάσει κάποιος μια μοτοσυκλέτα με φουτουριστική αισθητική είναι θέμα φαντασίας και στυλ. Το να την κάνει όμως να μείνει ανεπηρέαστη από τον χρόνο και αξεπέραστη σαν μορφή, είναι η πραγματική πρόκληση.
Πιστεύουμε, ότι ακόμα και η επιλογή των συγκριμένων ελαστικών της Bridgestone δεν είναι τυχαία. Η χάραξη τους είναι σαν μια αφαιρετική μίμηση τους πλαισίου της μοτοσυκλέτας.

Το εργαστήριο έχει προς πώληση το συγκεκριμένο project στην τιμή των 25.000 ευρώ περίπου, συμπεριλαμβάνοντας και το κόστος της μοτοσυκλέτας στην οποία βασίζεται.

 

Lazareth automoto

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 26 Αύγουστος 2014 20:27

Βικτωρας

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.