Κυριακή, Οκτώβριος 25, 2020
Greek English German
Πέμπτη, 15 Ιούνιος 2017 00:00

Διάσημα, "φθηνά", δίτροχα...

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(25 ψήφοι)

Ορισμένοι τύποι είναι τρελοί, αφού προκλητικά εκμηδενίζουν την αξία του χρήματος. Πώς αλλιώς να τους  χαρακτηρίσεις όταν για ένα απλό  Honda CRF 250 πληρώνουν 125.000 ευρώ,  για ένα Huqsvarna της δεκαετίας του ’70 145.000 δολλάρια και για ένα δίχρονο Yamaha 250cc της δεκαετίας του ’80 50.000 λίρες Αγγλίας; Και είναι κατανοητό να αποκτάει μεγάλη αξία μια μοτοσυκλέτα...

...η οποία έκανε το γύρο του κόσμου και κουβαλάει μνήμες, ιστορίες και περιπέτεια πάνω της. Αλλά μια μοτοσυκλέτα η οποία χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα για τα γυρίσματα κάποιας ταινίας,  να αποκτάει αξία 30 φορές πάνω από την πραγματική της τιμή πώλησης, επειδή την κάθισε ένας διάσημος  χολυγουντιανός πισινός, είναι για εμάς τους κοινούς θνητούς μοτοσυκλετιστές, απλά αδιανόητο.

 
Η Honda CRF 250 που έπιασε αυτό το μυθικό ποσό είναι η μία από τις δέκα που χρησιμοποιήθηκαν για τα γυρίσματα του Skyfall, την τελευταία δημιουργία του James Bond. Πήρανε δηλαδή ένα CRF των 4.000 ευρώ, το ταλαιπωρήσανε επιμελώς, βάλανε το διάσημο Εγγλέζο πράκτορα να το οδηγήσει στα στενά και τις ταράτσες της Κωνσταντινούπολης και μετά το μοσχπουλήσανε μεσω του BBC για το σαλόνι ενός επενδυτή (;) στο  ποταπό ποσό των 125.000 ευρώ.


Το δίχρονο Yamaha έχει να κάνει με τις ηρωικές ενέργειες του Batman. Βάζοντας μερικά πλαστικά με το σήμα της νυχτερίδας, κοτσάροντας ένα side car που μόνο ο Robin χωράει, κατάφερε να φτάσει τις 50.000 λίρες. Θεωρήθηκε μάλιστα εκπληκτική ευκαιρία και δόθηκε σε αυτή την τιμή γιατί δεν είχε τα απαραίτητα πιστοποιητικά γνησιότητας. Το Batmobile που διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα και είχε πολύ μεγάλο ρόλο στον 1ο Batman πριν 40 χρόνια, θα δημοπρατηθεί το 2013 και η τιμη του αναμένεται να φθάσει τα 2.000.000 δολλάρια.


Η Huqsvarna τουλάχιστον που ανήκε στον Steve Mc Queen,  χρησιμοποιήθηκε πραγματικά και έδρασε μοτοσυκλετιστικά. Ετρεξε σε ερήμους, διαγωνίστηκε σε αγώνες, ταξίδεψε, σαβουρντίχθηκε και έχει και αξία ως κλασικό κομμάτι. Τα δούλεψε δηλαδή τα λεφτά της αλλά και πάλι δεν μπορείς παρά να τα χαρακτηρίσεις υπερβολικά. Στις 10 Ιανουαρίου μάλιστα θα δημοπρατηθεί και η έταιρη δίκυκλη του χολιγουντιανού αστέρα, αναμένοντας   να συγκεντρώσει πολύ μεγαλύτερη αξία από την πρώτη καθώς είναι αυτή με την οποία συμμετείχε στο φημισμένο On any Sunday της δεκαετίας του 70.


Βέβαια όλες αυτές οι πωλήσεις των διάσημων δικύκλων γίνονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αποδεκτό και σωστό. Αλλά από την άλλη δημιουργούν συλλεκτικές αξίες υπέρογκες που είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα εξαργυρωθούν και τότε θα είναι για καθαρά καταθετικό και όχι φιλανθρωπικό σκοπό.

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 15 Ιούνιος 2017 14:29
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτήν την κατηγορία: « Φωτογραφίες