Κυριακή, Μάιος 19, 2019
Greek English German
Σάββατο, 02 Ιούνιος 2012 19:39

Με παρέσυρε...το δέμα

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(34 ψήφοι)

Στις ανακατασκευές υπάρχουν πολλές fun φάσεις. Η αρχή του λυσίματος, το τέλος του κατεβάσματος, η έναρξη του δεσίματος, το πατλάκισμα, η πρώτη βόλτα, κ.λπ. Από τις πιο fun όμως για εμένα είναι το δέμα ή η παραγγελία ανταλλακτικών κατά το περιφραστικό του. Το δέμα λοιπόν, έχει μια διαδικασία που αγγίζει τα όρια της ιεροτελεστίας. Κορυφαία βραδιά, συνήθως… Τα πράγματα όμως πρέπει να γίνουν μεθοδικά και σωστά, για να μπορέσει να υπάρξει και η αναμενόμενη κορύφωση. Γιατί αν δεν υπάρξει...

... η αναμενόμενη κορύφωση, είναι πολύ εύκολη η κατάρρευση και η ιστορία από κωμωδία μετατρέπεται με ξερογκαζιά, σε δράμα. Η ολοκλήρωση από την καταστροφή μπορεί να απέχει μόλις ένα κλικ.

Καλά είναι τα ψώνια στους παλιατζήδες, αλλά πλέον βρίσκεις μόνο άχρηστα πράγματα και αυτό που σου μένει τελικά είναι η βόλτα και οι λαδομυρουδιά. Το διαδίκτυο όμως είναι άλλο πράμα. Καθαρό, γρήγορο, χαλαρό, λαμπερό... Θα μου πείτε ότι άμα είσαι παλιαδούρα την θες την μουτζούρα σου. Ναι αλλά ξανασκεφτείτε…Όλα καινούρια, όλα γυαλιστερά, με φωτογραφία απογείωση και μόλις ένα κλικ μακρυά σου. Δεν μπορεί να αντισταθεί κανένας…ούτε οι απροκάλυπτοι έρωτες των παλιατζήδων!

Η ιδέα του δέματος πάντα πέφτει στο άσχετο κι εκεί που δεν το περιμένεις.
- Ρε συ Βαρώνε δεν βάζουμε κανένα δεματάκι από τον Uli; Όχι τίποτα σπουδαίο. Κανέναν καθρέφτη, καμιά φλάντζα, κάνα μαρσπιέ έτσι για το αντέτι.

Πίσω από το αντέτι όμως πάντα κάτι κρύβεται…Δεύτερες σκέψεις δημιουργούνται με μιας σε όλους!

Ο Βαρώνος είναι ο άνθρωπος κλειδί. Για την ακρίβεια το μεγάλο και πολύ απαραίτητο κλειδί σε αυτή την ιστορία. Κάτι σαν πασπαρτού που ανοίγει τα πάντα…υπολογιστή, κουζίνα, εγκυκλοπαίδεια, cd, κ.λπ. Αν πει ναι ξεκινάει το κουβάρι να ξετυλίγεται και η διαδικασία μπαίνει σε κανάλι.

Αν πει όχι, δεν κινείται τίποτα. Όλοι κοκαλώνουν ανασφαλείς. Κανένας δεν τολμάει. Η αντίδραση όμως πρέπει να είναι γρήγορη. Είναι μέγα λάθος να επιμείνεις. Το θέμα πρέπει να αλλάξει με την μια και πιστέψτε με δεν συνδυάζεται με κρίση και οικονομία και εκλογές. Βολεύει ας πούμε να ανοίξεις μια κουβέντα για κρασιά, για γυναίκες, για φίλους από τα παλιά, αλλά όχι για μηχανάκια και για λεφτά, που μόλις έφαγαν κόκκινη και αποβλήθηκαν. Άμα φας κόκκινη τι θες και διαμαρτύρεσαι ωρε Βλάχαρε; Ο συνδυασμός των τριών παραπάνω θεμάτων κάνει θραύση και ξεκολλάει σχεδόν πάντα την ομάδα. Πχ..θυμάσαι ρε Βαρώνε τότε που πίναμε εκείνο το λιαστό στην Σιάτιστα και έσκασε μύτη ο Μάκης με το αυτοκίνητο και τις δύο ξαδερφούλες…Από κάπου θα σωθείς δεν υπάρχει περίπτωση. Λίγο το λιαστό, λίγο ο Μάκης, αρκετά οι ξαδερφούλες δημιουργείται πλούσια και άσχετη με το δέμα, θεματολογία.

Ο σκοπός όμως ήταν άλλος. Μην χανόμαστε. Δεν είναι το πώς προσπαθούμε να σωθούμε στο όχι, αλλά πώς να επιτύχουμε το ναι. Πρέπει λοιπόν να ξαναπροσπαθήσουμε με το επόμενο φεγγάρι και σε άλλη φάση. Η παρέα δεν βοηθάει πάντα και κάτω από βλάχικες επιρροές μπορεί να καταλήξει μοιραία. Έως καταστροφική…αφού ο Βλάχαρος ούτε τον Μάκη ξέρει, ούτε τι είναι το λιαστό κρασί και τον απασχολεί και πέραν του δέοντος η Χρυσή Αυγή!

Αν όμως πει το ναι ο Βαρώνος πρέπει όλα να κινηθούν με πολύ γκάζι. Οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι πιθανό να αποβεί μοιραία. Τα προγράμματα αλλάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς είτε λόγω οικογένειας, είτε λόγω δουλειάς, είτε και λόγω διάθεσης.

-    Να πούμε για Δευτέρα βράδυ συνοδεία μπακαλιάρου;
Ο μπακαλιάρος είναι το δεύτερο σημαντικό κλειδί. Ξεμπλοκάρει την όποια διστακτική διάθεση, είτε βρισκόμαστε στην φάση των προγραμματικών δηλώσεων, είτε στην φάση της εφαρμογής τους. Η ύπαρξη ρετσίνας λειτουργεί προσθετικά και δίνει κρυφά bonus στην βραδιά.

Την τελευταία κουβέντα των προγραμματικών δηλώσεων την έχει πάντα ο Βαρώνος.
-    Θα έρθουν όλοι; Για να ξέρω να κανονίσω τον μπακαλιάρο. Και που είστε…δεν θέλω ζαλάδες πάνω από το κεφάλι βάλε αυτό, βάλε το άλλο και χαζά…στον μπακαλιάρο βάζω ότι γουστάρω και στο δέμα ότι λένε τα χαρτάκια σας. Από πριν θα ξέρετε τι θέλετε. Δεν θα φάμε όλο το βράδυ μας αυτό τι κάνει, το άλλο τι είναι…Ξηγημένοι!

Πάντα ξηγημένοι. Ο Βαρώνος εκτιμάει ιδιαιτέρως την οργάνωση και την απαιτεί. Και καλά κάνει γιατί όλοι λίγο πολύ ένα ασυγκράτητο, γρήγορο, σπαζοκλαμπάνικο, ζηλιάρικο πνεύμα, το κουβαλάμε…

Το τρίτο κλειδί το εμφανίζεις την ημέρα ή καλύτερα το συγκεκριμένο βράδυ. Λέγεται jazz και δη με σαξοφωνίστες. Έχεις όμως προετοιμαστεί καταλλήλως γιατί και πολλά ξέρουμε και τις επαναλήψεις δεν τις γουστάρουμε. Όλοι οι συγχωρεμένοι σαξοφωνίστες έχουν αναστηθεί έστω για ένα βράδυ, προκειμένου να συνοδέψουν τον μπακαλιάρο, προκειμένου να φτιαχτεί η τέλεια διάθεση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το τέλειο δέμα. Και είπαμε…όχι το τέλειο γεύμα, αλλά το τέλειο δέμα…!

Εφόσον λοιπόν ο καιρός είναι καλός και τα κλειδιά κάνουν την δουλειά τους, έρχεται η ώρα της παραγγελίας. Ο Βαρώνος στον υπολογιστή και όλοι οι υπόλοιποι κρεμασμένοι γύρω γύρω σαν τα λιοντάρια που έχουν σκοτώσει το θήραμα και περιμένουν τον αρχηγό τους να το ετοιμάσει ψιλοτσιμπώντας, προκειμένου να ακολουθήσει η αγέλη ιεραρχικά. Ο σαξοφωνίστας δεν πρέπει να παίζει πολύ δυνατά και τα ποτήρια δεν πρέπει να είναι πολύ άδεια. Αυτό είναι πάντα δικιά μου δουλειά…

-    Λίστες, δίνει το σύνθημα ο Βαρώνος.
Βγαίνουν οι λίστες. Πρέπει να είναι καθαρογραμμένες και σε κόλλα Α4. Κρίσιμη στιγμή. Άμα δει καμιά χαρτοπετσέτα, κανένα λεκιασμένο μπλοκάκι με μικρά γράμματα  ή ειπωθεί κανένα έξυπνο βλάχικο «εγώ τα θυμάμαι», ούτε η πραγματική ανάσταση όλων των σαξοφώνων του κόσμου δεν αποτρέπει τον φόνο. Είπαμε τα πράγματα είναι απλά και τα βήματα συγκεκριμένα. Άμα θες…άμα δεν θες…άρον την παραγγελία σου και περιπάτει μέχρι να τα βρεις!

Και ξεκινάει η διαδικασία. Μοιάζει λίγο με τηλεπαιχνίδι γρήγορων αντιδράσεων και άμεσων σύντομων απαντήσεων.

-    Για πού είναι ο καθρέφτης;

-    Για το R25!

-    Δεν βάλαμε την περασμένη εβδομάδα;

-    Βάλαμε!

-    Και;

-    Έφυγε γιατί ξεβιδώθηκε από τους κραδασμούς!

-    Ποιός τον βίδωσε;

-   Εγώ

-    Άχρηστε

-    Ευχαριστώ

 

Τέτοιοι διάλογοι γίνονται συνέχεια. Πολλές φορές καταλήγουν ότι είσαι υπερβολικός και δεν το χρειάζεσαι. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απάντηση που γίνεται δεκτή είναι μια…

-    Βλάχαρε κι άλλο αμορτισερ;

-    Το άλλο τά’φτυσε.

-    Πώς τάφτυσε δηλαδή;

-    Μου βγάζει ελαστικότητες μετά τα 160!

-    Ακόμα καινούριο είναι το άλλο. Σε περισσεύουν λεφτά;

-    Όχι.

-    Τότε γιατί κάνεις βλακείες;

Και η κορυφαία ατάκα όλων των εποχών. Ο βασιλιάς…
- Με παρέσυρε το…δέμα, αρχηγέ δεν είναι ψέμα!

Τα πρόσωπα μπορεί να μην είναι φανταστικά, οι καταστάσεις όμως είναι.
Είναι γεγονός ότι περνάμε φανταστικά, όποτε και άμα!
Και κάτι τελευταίο…Το δέμα υπάρχει! Ζει ανάμεσά μας ακόμα, άσχετα αν τώρα τελευταία κυκλοφορεί σπάνια!

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 02 Ιούνιος 2012 20:04
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.