Δευτέρα, Σεπτέμβριος 28, 2020
Greek English German
Σάββατο, 01 Οκτώβριος 2011 09:45

Ένας γύρος Θεσσαλονίκης με...από όλα

Αρθρογράφος: Παύλος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(19 ψήφοι)

Είναι κάποιες ημέρες αλλιώτικες από τις άλλες. Για εσένα, τους φίλους σου, τα πράγματα που αγαπάς, αυτά που θα ήθελες να γίνουν και πραγματοποιούνται. Ημέρες που σου γεμίζουν τις μπαταρίες, αυξάνουν τα αποθέματα της καλής σου  διάθεσης και αναπροσαρμόζουν, έστω και για λίγο, την δύσκολη καθημερινότητα. Αυτές τις ημέρες δεν ξημερώνει διαφορετικά ο ήλιος, δεν ξυπνάς σε ένα διαφορετικό μέρος, δεν αλλάζει...

... όνομα η πόλη και ο τόπος σου. Όλα όμως είναι ίδια και τόσο διαφορετικά.

Όπως την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου που οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης γέμισαν με περισσότερα από 100 κλασικά τροχοφόρα οχήματα. Δρόμοι όπως ο περιφερειακός, η Τσιμισκή ή η Λεωφόρος Νίκης που βιώνονται  καθημερινά ως δρόμοι μαρτυρίου, μεταμορφώθηκαν σε μια ασυνήθιστη πασαρέλα που λες και αναδείκνυε αποκλειστικά και μόνο την ομορφιά αυτής της πόλης. Χωρίς να αλλάζει κάτι, απλά προσθέτοντας κάποιες σπάνιες και αδόκιμες πινελιές  για την μονότονη όραση. Μιλάμε για τον 13ο Κλασικό Γύρο Θεσσαλονίκης της ΛΕΚΑΜ για την οποία το Νο13 μόνο γρουσούζικο  δεν αποδείχτηκε. Με συμμετοχές που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και μια οργάνωση για σεμινάρια, όποιος συμμετείχε ή συνάντησε κάπου στην πόλη την πολυπληθή πομπή,  σίγουρα θυσίασε ένα κομμάτι διαθέσιμης μνήμης του εγκεφάλου του.

 Η εκδήλωση ήταν υποδειγματική και δεν άφησε ασυγκίνητη καμία ηλικία. Άλλωστε το κλασικό όχημα φροντίζει να εμφανίζεται, να εκλαμβάνεται και να αποτυπώνεται, στην κάθε ηλικία και με διαφορετικό τρόπο. Ο πιτσιρικάς γιατί ίσως πρώτη φορά βλέπει κάτι εντυπωσιακό, που μπορεί να είναι και εξωγήινο, καθώς  δεν υπάρχει πουθενά στην πραγματικότητά του και η διάθεση μυθοπλασίας του χτυπάει εύκολα κόκκινο σε διαστημόπλοιο. Ο έφηβος γιατί πιθανώς είχε δει κάποια στιγμή μια θαμπή ασπρόμαυρη φωτογραφία του προπάππου του μπροστά στον χωματόδρομο του Λευκού Πύργου με ένα τέτοιο πράμα. Ο φοιτητής γιατί στο τρελό διαδικτυακό σερφάρισμά του έπεσε κάποια στιγμή και πάνω σε κάτι «παλιά», αλλά άλλο η οθόνη του υπολογιστή και άλλο το ζωντανό.  Ο τριανταβάλε (αφού έτσι κι αλλιώς το πανεπιστήμιο κρατάει πολύ…) γιατί, καλό το Fiat τεσσάρων τροχών ή το Honda των δύο  που οδηγάει σήμερα, αλλά μέσα σε ένα παλιό αλλάζει τόσο η δικιά σου άποψη για τον εαυτό σου, όσο και η αισθητική κρίση των άλλων για εσένα.  Ο σαραντάρης γιατί έχει μπει ήδη σε μια φάση ασυνήθιστης αναζήτησης, κάποια από αυτά τα οχήματα τα θαύμασε ως τεράστια όταν το ύψος του δεν ξεπερνούσε αυτό της ρόδας τους και γνωρίζει τα ευεργετήματα του restoring, που είναι απόλυτα ασφαλές hobby με συζυγικό πιστοποιητικό. Ο πενηντάρης γιατί πλέον ξέρει, τα έχει δοκιμάσει κάποια στιγμή στο παρελθόν, η τεχνολογία μπορεί να τον απομάκρυνε, αλλά αυτός βρήκε τρόπο και ξαναγύρισε. Και τελευταίοι οι υπέροχοι σοφοί, που υπήρξαν κάποτε τυχεροί ιδιοκτήτες και μεγάλωσαν με αυτά τα οχήματα, που κοιτώντας τους να τα κοιτάνε είναι σα να βρίσκεσαι κάπου κρυμμένος σε άλλες δεκαετίες χάρη στο δώρο τους. Το σπάνιο δώρο του να ζήσεις έστω και για κάποιες στιγμές σε μια εποχή πολύ πριν ξεκινήσει η δικιά σου και που μόνο αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να σου προσφέρουν.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια ιστορική πόλη και όπως αποδεικνύεται αγαπάει και τα ιστορικά οχήματα. Για αυτό πρόσφερε και το μεγάλο σαλόνι της την Πλατεία Αριστοτέλους που έστω και λίγο λειτούργησε ως ιστορικό parking. Ιστορικός και ο Δήμαρχος αν και φρεσκότατος, χαιρέτησε την εκδήλωση, απόλαυσε τις συμμετοχές και βοήθησε με τον τρόπο του όπου μπορούσε. Ιστορικά και τα Βαλκάνια με πλήθος συμμετοχών από Βουλγαρία μεριά. Ιστορικός και ο αγχωμένος Εικοσιδυός που και να τον βιδώσεις δεν σταθεροποιείται. Ιστορικός και ο Nodos που υποστήριξε γαστρονομικά την εκδήλωση.

Και μια που το έφερε η κουβέντα η ιστορία θα συνεχιστεί του χρόνου, την περίοδο της ΔΕΘ με το 14ο Κλασικό Γύρο της Θεσσαλονίκης.

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 03 Οκτώβριος 2011 18:34
Παύλος

Παύλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.